Josep Miquel Vila Bastida Cònsol major de Sant Julià de Lòria

 “Ja no ens cal vendre la Rabassa”

Josep Miquel Vila Bastida té 62 anys i és empresari. Va ser cònsol major de Sant Julià de Lòria entre el 1995 i el 1999 i ha repetit del 2015 al 2019. Ha treballat com a interventor general del Govern i com a director de Comptabilitat i Finances del comú dEscaldes-Engordany. Està casat i té dos fills. Viu a Sant Julià de Lòria. El seu pare havia estat també cònsol major i conseller de comú de la parròquia laurediana i conseller general.

-
-

Comentaris

El comú de Sant Julià de Lòria ja té tots els permisos per tirar endavant el projecte de la tirolina a Naturlandia.

Al final, el Govern ha contestat i els informes són favorables. Això vol dir que el projecte de la tirolina té permisos. Ara queda la segona etapa que és la dels inversors que hi vulguin participar. Creiem que Naturlandia amb aquesta nova atracció ja no costaria cèntims al comú de Sant Julià de Lòria. En la campanya electoral de fa 4 anys hi havia veus que com a solució al deute del parc proposava vendre una part de la Rabassa. Naturalment nosaltres ens hi hem oposat sempre. Hem fet gestió, hem reduït el deute, hem invertir responsablement, i hem assolit uns estats financers que permeten ser optimistes i pensar en inversions més importants.

Així que el pròxim mandat serà d’inversió.

Serà un mandat d’inversió a Sant Julià de Lòria. Hem d’arreglar carrers, hi ha el tema del passeig i les activitats al voltant del riu, el de la seguretat i la mobilitat dels vianants, volem connectar les diferents zones del poble amb passarel·les entre la plaça Laurèdia, la zona de l’antic càmping Huguet i la plaça Major, que també creiem que cal reordenar. Hem de millorar la qualitat de vida del ciutadà. Serà ja durant el nou mandat.

Això vol dir que no s’ha invertit al poble?

Respecte a si s’ha invertit o no vull dir que hem invertit a Sant Julià però no el que hauríem volgut, no el que ens hagués agradat. No podíem estirar més el braç que la màniga. Perquè primer i abans d’invertir has de pagar el deute. Estàvem al límit de l’endeutament, en risc d’una intervenció per part del Tribunal de Comptes. Hem invertit responsablement, en temes imprescindibles que calia resoldre. Per exemple en infraestructures com dipòsits d’aigua que requerien una actualització urgent, separativa d’aigües, camins, més places d’aparcament públic. Inversions que no es veuen perquè no són d’embelliment però que efectivament s’han fet.

"Tindrem diners per invertir en projectes importants perquè fins ara no els teníem"

En relació a Camprabassa ja està en ple funcionament l’oficina al centre de Sant Julià de Lòria, a l’antiga gasolinera de Cal Jaumet. Quin és el balanç?

A Cal Jaumet hi han passat més de 18.000 persones en els primers mesos de funcionament. El que hem d’aconseguir és que Camprabassa comenci a Sant Julià, a baix al poble. Amb la tirolina Naturlandia pot ser el punt de referència de l’’outdoor’ d’estiu al Pirineu. Això permet tornar a situar Sant Julià com una població atractiva, amb vida i amb força, sense deute o si més no amb poc deute. Aquesta és la línia que hauríem de portar. Darrerament s’han fet inversions moderades al poble i a la pròxima etapa s’ha d’invertir més. I tindrem cèntims per invertir en projectes importants perquè fins ara no els teníem.

Aquest mandat ha estat el la de la reducció del deute?

Cal estalviar abans de fer segons quines despeses. Es devien 23 milions d’euros i hem abaixat aquesta xifra fins als 13 milions. En total hem reduït el deute en 10 milions. Només Naturlandia s’emportava dos milions d’euros cada any. No era possible pensar en inversions perquè el parc costava diners al poble. Ara ja no en costa, per primer cop el parc no perdrà diners. Estem segurs que haver invertit aquesta tendència servirà per convertir Naturlandia en un parc de referència i per donar vida al poble. Els que creiem que Sant Julià ha de liderar el turisme d’estiu a Andorra sabem que Naturlandia és el millor instrument per aconseguir-ho. Una tirolina ens permetrà liderar l’oferta de lleure a l’aire lliure a tot el Pirineu.

Les xifres d’estiu de Naturlandia han estat les que esperaven?

Han estat molt positives. Tancarem per primera vegada amb un ebitda positiu, amb un compte d’explotació operatiu positiu d’uns 500.000 euros. Aquesta xifra no inclou les amortitzacions. El futur passa per continuar reduint el deute i fer que Naturlandia no perdi més cèntims.

En l’àmbit de les realitzacions, s’ha posat en marxa el cadastre.

Hem posat en marxa el cadastre i ara començarà una segona part i continuem amb les obres de separació de la aigües pluvials i residuals. Aquests quatre anys s’ha posat ordre en les finances i s’ha fet molta feina. No tanta com ens hagués agradat perquè el comú estava molt endeutat, però Déu n’hi do tot el que hem aconseguit fer.

I vostè aspirarà a la reelecció per a poder culminar diversos projectes.

Nosaltres volem que Sant Julia vagi bé. El fet que hi siguem o no, no és el més important. El més important és que aquest projecte tiri endavant. Si es tira endavant, Sant Julià té vida. El projecte està en marxa, a la meitat. No hem acabat. Quan s’acabi culminarem el projecte amb el qual ens vam presentar a les eleccions comunals fa quatre anys. Començava per solucionar el tema del deute i després per arreglar el poble. Ja hem arreglat els números.

Comentaris (5)

Trending