Un informe assenyala que la infecció de Covid en aigua de platges i piscines és "molt poc probable"

Hi ha més perill de contagiar-se de coronavirus en rius i gorgs segons un estudi elaborat a Espanya

Comentaris

-
-
La infecció pel virus SARS-CoV-2, causant de la malaltia COVID-19, "és molt poc probable" en platges, piscines o balnearis. Així es recull en un informe redactat per investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), del Ministeri de Ciència i Innovació d'Espanya. Tot i això, assenyala que les aglomeracions que poden donar-se en aquests espais aquàtics així com els objectes d'ús comú "poden continuar servint de mecanisme de contagi". Els investigadors s'han basat en la literatura científica disponible fins a la data per donar una sèrie d'indicacions i recomanacions per als espais destinats a activitats aquàtiques recreatives.

D'acord amb l'informe, elaborat a petició de la secretaria d'Estat de Turisme espanyola en el marc dels protocols que està elaborant el ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme per a la represa de l'activitat del sector, en piscines i spa, l'ús d'agents desinfectants està àmpliament implantat per evitar la contaminació de les aigües per l'afluència d'usuaris, i aquesta mesura hauria de ser suficient per a la inactivació de virus. Així mateix, els aerosols generats en un balneari o en una instal·lació d'aigües medicinals tindran les mateixes característiques de desinfecció que les aigües de bany d'aquestes instal·lacions.

L'informe sosté que pel que fa a l'aigua del mar, encara que actualment no existeixen dades de la persistència de virus, l'efecte de dilució i la presència de sal probablement contribuirà a una disminució de la càrrega viral i la seva inactivació per analogia al que succeeix amb virus similars. No existeixen estudis experimentals sobre la prevalença de virus a la sorra de les platges o riberes, segons indica l'informe, però l'acció conjunta de la sal de l'aigua, la radiació ultraviolada solar i l'alta temperatura que pot arribar a la sorra són favorables per a la inactivació dels agents patògens. L'estudi assenyala que qualsevol forma de desinfecció de la sorra ha de ser respectuosa amb el medi ambient i no és recomanable fer-ho amb els procediments habituals per a espais públics urbans.

La supervivència dels coronavirus en medis d'aigua dolça i no tractada "és superior", segons l'informe. Al document es cataloga de "desaconsellable" el bany en rius, llacs o gorgues durant els pròxims mesos per evitar nous contagis.

Comentaris (1)

Trending