Nou sancions per irregularitats en el lloguer turístic d’apartaments

Des que la llei de l’allotjament va entrar en vigor el 2017, la unitat d’inspecció ha impulsat 107 investigacions, que han derivat en 35 expedients sancionadors, dels quals 21 encara estan oberts

Apartaments turístics a Bordes d'Envalira.
Apartaments turístics a Bordes d'Envalira. ARXIU

Des de l’entrada en vigor de la Llei de l’Allotjament Turístic, l’any 2017, el Govern ha obert fins a 107 investigacions per irregularitats vinculades als apartaments. Per ara, nou d’aquests procediments han finalitzat amb una sanció o bé pel propietari de l’immoble o bé per l’empresa que el gestiona. El ministeri de Turisme té oberts encara 21 expedients pendents de resoldre.

La legislació es va aprovar fa tres anys i un dels seus objectius era un major control dels pisos i apartaments que es destinen al lloguer per a turistes. D’aquest comès s’ocupa la Unitat d’inspecció d’allotjaments turístics, que en aquest temps ha iniciat fins a 107 investigacions per possibles incompliments de la normativa. D’aquestes, 35 han acabat derivant en l’obertura d’expedients sancionadors.

La majoria d’expedients oberts són per pisos que no tenen el número de registre necessari per poder posar-los a lloguer per turistes

En la majoria d’aquests processos, els investigats van ser particulars: 29. En els altres sis casos, qui gestionava l’immoble on s’havia detectat les irregularitats a analitzar eren empreses.

33 d’aquests procediments es van incoar davant la constatació que l’apartament que s’estava posant en lloguer per a turisme sense tenir el pertinent número de registre. Els altres dos han estat per sobre ocupació i per alteració de les condicions que van donar lloc al registre.

Actualment, dels 35 expedients sancionadors, 9 s’han resolt amb sanció. Vuit d’elles van comportar una multa de 3.001 euros; l’altra, de 4.803 euros perquè es van constatar dues infraccions greus i una molt greu de la llei. Cinc més s’han acabat arxivant. Queden, per tant, 21 en curs.

Des del Govern es recorda que a conseqüència de la crisi sanitària provocada pel coronavirus, els apartaments van estar tancats. Lògicament, durant aquells mesos, no es va procedir a cap inspecció ni investigació.

Amb el desconfinament, l’activitat ha tornat al sector. I, també s’han reprès els procediments sancionadors que van quedar paralitzats. En alguns dels casos, ha calgut publicar al BOPA les notificacions amb les providències d’incoació i els plecs de càrrecs, dirigits a persones a qui no s’ha pogut lliurar en mà la documentació corresponent, després de dos intents fallits. Sis d’aquestes van aparèixer en el butlletí del 17 de juny.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending