Tres dels principals condemnats pel 'cas Dalton' demanen el trasllat a l'Estat espanyol

Comentaris

La fiscalia recorre contra la sentència del \'cas Dalton\' i vol una revisió a l\'alça de les penes principals
La fiscalia recorre contra la sentència del \'cas Dalton\' i vol una revisió a l\'alça de les penes principals

Tres dels principals condemnats en el ‘cas Dalton’ de lluita contra el tràfic i el consum de drogues al Principat han sol·licitat el trasllat a presons espanyoles per acabar de completar les penes que al seu dia va imposar el Tribunal de Corts i a finals de l’any passat va confirmar en gran part la sala penal del Tribunal Superior (TS). Els sol·licitants pretenen treure profit als beneficis penitenciaris més elevats que es donen a l’Estat veí, alhora que per les quantitats d’estupefaent que es va poder provar que movien a Espanya hi ha més benevolència.

Els demandants del trasllat són la dona de Cambrils de 31 anys que va ser detinguda quan introduïa al Principat 74 grams de cocaïna per facilitar a diversos contactes que tenia al país; i la mare i un dels fills de la família que resident a cavall d’un mas fronterer de Sant Julià i un pis de la Massana es va veure incriminada en la seva totalitat en el cas. Segons les fonts consultades, aquests dos darrers haurien mostrat la voluntat d’anar a centres penitenciaris de Lleida. Mentre que la jove cambrilenca pretén que se la ingressi a la presó de dones del Catllar, a Tarragona.

La noia de Cambrils, empresonada des del 26 de gener del 2013, va ser condemnada a set anys de presó i al pagament d’una multa de 15.000 euros més l’expulsió definitiva del Principat per traficar tant amb cocaïna com amb haixix. De tots els implicats destacats en una operació que va fer seure a la banqueta dels acusats gairebé una trentena de persones en un macrojudici celebrat al Centre de Congressos d’Andorra la Vella era l’única que no vivia al Principat. La dona, que va arribar al Principat acompanyada d’una altra jove a qui inicialment es va controlar sense que l’acció anés més enllà, sempre va mantenir que la seva tasca es va limitar a fer de correu del pare. Com que tenia el carnet de conduir retirat i sabia, l’home, que se’l cercava al país, la filla va assumir la responsabilitat de transportar la droga al país, on la venia tant a persones que després en feien una altra distribució com a clients minoristes.

Els altres dos sol·licitants del trasllat són una dona de 55 anys anys i el seu fill que aviat en farà 31. Nascuts a Vigo tots dos, la primera estava establerta de totes totes al Principat i el segon hi feia estades perquè ja havia tingut problemes amb la Justícia. Empresonats tots dos des del 8 de juny del 2013 acusats de traficar amb cocaïna i marihuana i de cedir droga a menors d’edat en centres d’esbarjo, van ser condemnats cadascun a sis anys i mig de presó, a l’expulsió definitiva del país i al pagament d’una multa de 12.000 euros. El mateix dia de la seva detenció, també es van detenir l’espòs i pare del sol·licitants -que va quedar en llibertat al cap d’uns dies i, amb posterioritat, va ser expulsat del Principat per la via administrativa- i tres components més de la família. En concret, un fill i una filla del matrimoni i la xicota, andorrana, del condemnat que ara demana ser traslladat a Espanya.

Els tres familiars també compleixen condemna a la Comella, però en ser la seva condemna menor que la de la mare i el germà gran, esperen ja consumir tot el temps de reclusió al Principat abans de recobrar la llibertat. Aquest fet, evidentment, no afecta la xicota del germà gran de la família, ja que en ser nacional andorrana no pot pas demanar cap trasllat.

L’objectiu dels tres demandants del trasllat, segons que han indicat les fonts consultades, és poder obtenir un tercer grau en un termini relativament curt de temps. I, amb posterioritat, poder donar compliment al total de la condemna en un termini sensiblement inferior al que ho haurien fet al Principat.

Comentaris

Trending