Tots els bancs del país seran molt més durs en el control d'efectiu a partir del gener

Comentaris

Tots els bancs del país seran molt més durs en el control d\'efectiu a partir del gener
Tots els bancs del país seran molt més durs en el control d\'efectiu a partir del gener

Tots els bancs del país, com a molt tard a partir dels primers dies de gener, implantaran noves mesures de control del diner en efectiu, ja sigui pels ingressos, ja sia per les disposicions o retirades. Són exigències dels organismes internacionals que les autoritats competents en la matèria al Principat  han decidit recollir en una norma d'obligat compliment per a totes les entitats financeres formalment promoguda i elaborada per la Unitat d'Intel·ligència Financera (UIF) però que disposa de l'aval tant de l'Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) com del Govern. Les operacions de 100.000 euros o més en un sol cop, o el global de 250.000 euros anuals seran sotmesos a uns exàmens més rigorosos que fins ara. Si els moviments es fan a través de transferència bancària no hi ha d’haver més dificultats que les actualment existents.

La normativa que fa uns dies s’ha traslladat a tots els operadors bancaris del país fa mesos que s’estava treballar. Això fa que algunes entitats, segons que han explicat fonts properes a les autoritats competents, ja hagin començat a implementar els mecanismes de control. S’és més rigorós, el que fa que operacions que fins ara eren acceptades, amb l’entrada d’aquesta nova normativa siguin avortades. La reglamentació acordada entre UIF i INAF, per a la implementació concreta en cadascun dels bancs, ha de ser aprovada primer per les direccions generals de les entitats bancàries, han explicat les fonts consultades. 

Aquestes mateixes fonts han assegurat que en cap cas es pot parlar de ‘corralito’. Ni tan sols de restriccions. Se sol·liciten mostres més exigents que fins ara per garantir la netedat dels fons en efectiu que entrin o surtin del Principat. En aquest sentit, les mateixes fonts han remarcat que si fos per un problema de liquiditat -“aquest tema cadascú a casa seva se’l sabrà, la normativa genèrica no és una resposta a possibles problemes de liquiditat”, han assegurat les fonts-, els controls només s’efectuarien en les retirades. I aquestes es controlen, sí. Però el que sobretot es remarca que es posi en quarantena són els ingressos. “Està demostrat que l’efectiu és font de molts problemes. S’han d’evitar riscos. Qualsevol increment de la vigilància i el control es fa a fi de bé, i més en un entorn financer dèbil com és ara l’andorrà”, han remarcat els consultats.

Així, el que s’incrementa i molt és la demanda de proves documentals de l’origen de l’efectiu que es vulgui ingressar, especialment, i també, motivacions clares d’allò que es pretengui disposar si es pretén que sigui en efectiu. El coneixement del client, el KYC, han assegurat les fonts, seran a partir del gener molt més estrictes. El tall que s’ha posat és 100.000 euros per a una sola operació o 250.000 per al global anual. En aquest últim cas, si un client acaba ingressant o retirant 250.000 euros en un exercici i en efectiu, quan arribi a aquesta xifra se li exigirà que acrediti les operacions anteriors amb molta més fermesa del que ho hagués fet fins llavors. I si es detecta alguna anomalia és més fàcil que es facin declaracions de sospita o es prenguin les mesures adequades disposades per les autoritats competents.

L'ABA surt a corre-cuita a intentar parar el cop

Contràriament al que sol ser habitual (silenci sepulcral, absència de comunicació, inexistència de portaveus oficials...), l'Associació de Bancs Andorrans (ABA) ha corregut avui a aclarir que no hi ha cap limitació ni en les entrades ni en les sortides d'efectiu. I ha negat fins i tot que hi hagi cap canvi en els controls que són d'aplicació, deixant així desacreditat Andbank, que unes hores abans havia comunicat que el 3 de desembre la UIF va trametre una comunicació en què s'especifica que hi ha d'haver un reforçament de les mesures de control de l'efectiu. Sigui com vulgui, en un comunicat, l'ABA manté que "no existeixen limitacions de quantitat a les entrades i sortides d’efectiu en aplicació de la normativa vigent" i que "les entitats financeres andorranes apliquen els controls habituals per aquest tipus de transaccions per al compliment de la normativa internacional de prevenció del blanqueig de capitals". Tanmateix, la patronal bancària explica que "el sistema financer andorrà gaudeix d’unes ràtios de solvència i liquiditat especialment elevades, del 22,39% i del 66,32% respectivament. L’ABA manté la ferma voluntat de treballar perquè així continuï sent, així com per vetllar pel bon govern corporatiu i per preservar la reputació de la plaça financera andorrana". 

 

Comentaris

Trending