Tensió al Consell per les preguntes de control a Govern

La majoria considera excessiu que es vulguin fer catorze qüestions a l’executiu i des de l’oposició es retreu que se’ls vulgui coartar la seva actuació

El Consell General, només amb catorze parlamentaris.
El Consell General, només amb catorze parlamentaris.

La preparació de la sessió de control a Govern prevista pel 14 de maig ha centrat bona part de la reunió de la junta de presidents celebrada aquest dimarts al Consell General. I no ha estat pas una trobada del tràmit. Al contrari, ha viscut important discrepàncies entre els dos grups de l’oposició, socialdemòcrates i Terceravia, i els de la majoria, que s’han mostrat crítics amb l’excessiu nombre de preguntes -fins ara catorze, a l’espera que es pugui tramitar alguna més amb caràcter urgent-. El debat ha estat intens i ha tingut moments de tensió que no seria d’estranyar que es repetissin a la cambra d’aquí a uns dies.

El termini per tramitar qüestions finalitzava aquest dimarts i, al final, el llistat (provisional encara perquè hi ha opció de formular-ne també d’urgents) ascendeix fins a 14. Hi ha nou formulades per la consellera general de Terceravia Carine Montaner, moltes d’elles centrades en aspectes vinculats a la crisi del coronavirus com ara les referents als tests d’anticossos, la protecció dels funcionaris davant la Covid-19 o una en la qual vol que es donin explicacions sobre els efectes de la pandèmia al centre sociosanitari El Cedre.

Cinc més són del PS, que vol aclariment sobre la decisió de suspendre les Proves Oficials de Batxillerat (POB) o el funcionament del servei de guarda d’infants. També ha demanat per la situació dels autònoms i, en concret, per quants han fet alguna consulta o petició a l’executiu en les darreres setmanes.

El llistat, i especialment la seva llargària, no ha fet gaire gràcia ni al Govern ni als grups de la majoria. Lamenten que això provocarà una sessió molt llarga i que, per exemple, retindrà molt de temps als membres de l’executiu, inclòs, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en un moment en el qual consideren que la seva presència seria necessària fora de la Cambra. A més, defensen que és el moment de mostrar una unitat d’acció que queda en entredit amb tantes preguntes. Fins i tot s’hauria demanat que es retirin algunes, fet que ha estat refusat pels parlamentaris implicats.

De fet, un dels punts de fricció ha estat el fet que s’ha posat sobre la taula la possibilitat de tirar enrere un acord adoptat ara fa unes setmanes sobre el funcionament de les sessions de control. Es va optar per suprimir el límit de repreguntes que té cada conseller general, donat que per garantir la distància de seguretat el nombre de presents es reduiria. L’opció s’ha plantejat però ni Terceravia ni PS l’han volgut acceptar, ja que defensen que això limita un dels seus rols claus: el de controlar l’acció del Govern.

Fonts del grup demòcrata han explicat a Altaveu que quan es va acordar que es reprenia l'activitat amb una sessió de control, es va pactar que "es tindria en compte la situació sanitaria que limitava el nombre de ministres i consellers a la sala i també el volum de feina a Govern". Apunten, a més, que moltes de les qüestions presentades són "impossibles de ser contestades en vuit minuts" i s'entén que seria més idònies per al format escrit.

També han remarcat que hi ha "enuig" amb el PS pel fet que López els hagi acusat de voler aturar l'activitat. "Els presidents dels grups es van reunir gairebé cada dia amb Govern via Zoom fins al 13 d'abril i la tasca de control s'ha pogut fer d'una altra manera", han indicat. Després, es van aturar per treballar la segona Llei òmnibus. Sobre el retard en reprendre l'activitat, es va considerar que "era millor ser prudents i esperar quinze dies". També li retreuen que "ha mentit" en l'afer de la compareixença de Benazet davant la comissió de Sanitat. 

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending