Investiguen si el ‘comissionista’ d’Oliana vinculat a Andorra es va defensar a trets abans de morir

El fet que no hi hagi encara un rerefons clar de l’assassinat fa que es mantingui un silenci sepulcral al Principat entre les persones que havien estat del seu entorn, que estan entre estupefactes i temeroses

Investigadors treballant sobre el terreny.
Investigadors treballant sobre el terreny.

La investigació de la mort de Joan Ramon Coromina Estany, el ‘comissionista’ d’Oliana fortament vinculat al Principat, especialment fa uns anys, continua envoltada de secretisme i discreció. Els mossos d’esquadra, sota la tutela del jutge de Solsona, van indagant per mirar de lligar caps. Un dels elements que s’estaria estudiant és si l’home que acabaria assassinat d’un tret al pit es va defensar prèviament també fent ús d’una arma. Per ara, que hagi transcendit, no s’ha practicat cap detenció i ni tan sols hi ha una línia clara.

Justament, el fet que el rerefons de la mort de qui a Andorra s’havia conegut entre altres mots com ‘el Coro’, molt vinculat a Encamp, per amistats amb qui feia negocis a l’època, i a Canillo per raons familiars, no estigui clar fa que hi hagi un tens silenci sepulcral al Principat. Hi ha encara persones que van formar part d’un entorn que va protagonitzar operacions poc clares i activitats il·lícites. Coromina mantenia contacte amb el Principat, però les seves activitats les havia traslladat essencialment a Catalunya des de fa uns anys.

Els mossos mantenen la investigació plenament oberta i amb totes les hipòtesis sobre la taula.

Relacionat

L’home assassinat d’un tret prop de Ponts era un ‘comissionista’ amb molts lligams a Andorra

Què podria haver desencadenat el que dimarts passat al migdia acabaria amb la seva vida en un terreny boscós del terme municipal de Baronia de Rialb, tot i que molt a prop de Ponts, no està gens clar. Originari d’Oliana i resident en l’actualitat a Cervera, l’home era titular de béns immobles en diversos indrets. Comprava en subhastes, mirava de vendre després… Segons fonts coneixedores del cas, el terreny on va aparèixer amb un tret al pit l’havia adquirit Coromina no feia gaire temps. De fet, s’estava fent treballs d’aplanament de la parcel·la. Al lloc hi havia una màquina excavadora.

La compra per part de Coromina del terreny on hi va haver el crim havia anat precedit d’una pugna amb alguna altra persona que també hi hauria mostrat interès

Les fonts consultades han assegurat que la compra del terreny per part de Coromina havia anat precedit d’una pugna amb alguna altra persona que també hi hauria mostrat interès. Molt. De fet, les diferències veïnals és una de les línies d’investigació que tindrien sobre la taula els agents de la policia catalana. Quant a la suposició que l’home s’hauria pogut defensar, la sospita rau en el fet que en el lloc del succés haurien aparegut, suposadament, casquets de dues armes distintes.

Amb tot, els mossos treballen amb màxima discreció per la complexitat del cas, la sensibilitat del mateix i el fet que qualsevol detall que se’ls escapi, en ser la Baronia de Rialb un indret molt petit, els pot engegar a rodar la investigació. I és justament aquesta sigil·lositat el que genera més desconcert al Principat. Hi ha, segons les fonts consultades, qui no les té totes. Des que Coromina i altres companys començarien a fer contraban de tabac cap a Calais i els negocis a Anglaterra van anar a més, les activitats que s’haurien dut a terme amb participació de persones que almenys llavors vivien al Principat haurien estat de tota mena.

De fet, dues de les persones amb qui s’havia mogut l’ara difunt també van acabar perdent la vida a trets. L’un el 2006 en el crim del Roc de Caldes, al Principat, i amb deutes presumptes per tabac xinès falsificat com a suposat motiu. L’altre contacte mort també de forma traumàtica és més recent: un andorrà que suposadament s’hauria suïcidat el 2019 en un motel de Colòmbia, i que havia estat processat al Principat -i absolt per un error judicial- per suposat blanqueig de diners procedents del narcotràfic de drogues.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending