Stop Violències critica la policia i l'hospital per l’atenció a dones maltractades

L'associació feminista ha enviat una carta de queixa al director del cos i del centre sanitari, i als ministeris de Salut i de Justícia i Interior

Stop Violències s'ha queixat de l'actuació de la policia.
Stop Violències s'ha queixat de l'actuació de la policia.

Stop Violències afirma, en un comunicat, haver recollit testimonis de negligències i males praxis, suposadament dutes a terme pel cos de Policia durant el confinament. En una carta, enviada al director de la policia, Jordi Moreno, el director del SAAS, Josep Maria Piqué; el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet i el ministre de Justícia i Interior Josep Maria Rossell, denuncien fets que haurien posat en perill la vida de diverses dones víctimes de la violència masclista de les seves parelles. La policia assegura que estudiarà els fets que es denuncien i que actua amb diligència i contundència davant els casos violents.

Segons l'associació feminista, hi ha una intervenció policial en la qual, els agents van personar-se al domicili de la víctima i després d’aturar l’agressió i sense activar cap protocol van renyar l’agressor i van marxar. També afirmen que s’han fet comentaris poc professionals quan una dona ha trucat per causa d’una agressió a la llar, i no s’ha recollit la denúncia de diverses dones violentades ni se’ls ha proporcionat la informació adequada, fet que ha provocat que les víctimes quedessin “encara més bloquejades i confoses”. Stop Violències afirma que s’han emès frases dissuasives perquè la dona no denunciï, com per exemple, “és la teva paraula contra la seva”, tot i tenir un part de lesions a la mà.

Pel que fa a l’hospital, l’entitat es queixa que s’ha activat el protocol de forma aleatòria per uns casos i per altres no, “fins i tot després d’haver fet un part de lesions a la dona i estant l’ agressor present a la sala d’espera”, no es va contactar amb la policia.

Des del 14 de març, la policia ha intervingut en 15 agressions conjugals amb 13 detinguts

El cos de policia, per la seva part, ha recordat en una piulada a Twitter que està sensibilitzat amb la violència de gènere i plenament implicat en la seva eradicació. Des del 14 de març, han estat requerits per 15 agressions conjugals. En aquestes 15 intervencions, han detingut a 13 homes per violència de gènere. Els altres dos arrestos han estat de dones. Així mateix i també per mitjà de les xarxes socials, la policia ha anunciat que des que va començar l'emergència sanitària, la policia ha fet de mitjançera en més de 50 problemes veïnals, ha ajudat a una vintena de persones soles, ha fet més de 200 intervencions per sorolls i han intercedit en més de 30 discussions de trànsit.

Més enllà de les dades, fonts oficials de la policia han assegurat que quan els arribi la carta l'analitzaran detalladament. Però en el cas que hi hagués alguna anomalia o mala praxi, es tractaria de "casos aïlladíssims". Les mateixes fonts han assegurat que tota actuació es fa sota un protocol molt concret i al miním requeriment i mínima prova o indici -una esgarrapada, per exemple; o un insult que s'hagi pogut presenciar directament- "es deté". "I no s'allibera ningú. Per aquest tipus de delictes tothom passa a disposició judicial". Les fonts policials consultades han explicat que quan des de l'hospital s'activa un 'codi lila' automàticament s'obren diligències i s'actua en conseqüència.

Segons les fonts, la coordinació entre els diversos actors -policials, socials, sanitaris- funciona correctament i es posen a disposició de les dones víctima de violència tots els mitjans que hi ha a l'abast de l'administració "sempre que la dona els demani o els accepti". Són casos que habitualment es tramiten amb consideració d'urgència, especialment aquells que revesteixen més gravetat. I si puntualment algun funcionari ha tingut alguna conducta que no ha estat d'allò més apropiada també s'actua contra el funcionari. El grup de delictes contra les persones de la policia està format per més dones que homes (60% a 40%) segons que han remarcat les fonts.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending