Els sindicats avaluen promoure una gran mobilització per la Puríssima per la situació socioeconòmica

Durant el cap de setmana a molt estirar hauria de quedar clar l’acció que es vulgui fer perquè s’ha de comunicar a Interior les eventuals incidències en la mobilitat que pugui generar la marxa

La capçalera de la manifestació de l'1 de maig per l'avinguda Carlemany.
La capçalera de la manifestació de l'1 de maig per l'avinguda Carlemany. Toni Solanelles

Els principals sindicats del país -hores d’ara amb la Unió Sindical d’Andorra (USd’A) i el Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) com a representants dels treballadors al Consell Econòmic i Social (CES)- avaluen la possibilitat de promoure durant la setmana que ve, i encara més possiblement per la Puríssima, una gran mobilització per protestar contra la situació socioeconòmica que viu el país i, especialment també, contra les darreres decisions adoptades pel Govern en matèria de salaris i d’habitatge. Confirmat del tot, com ha indicat el primer secretari de l’USd’A, Gabriel Ubach, no hi ha res.

Ja fa dies que els sindicalistes van advertir de possibles mobilitzacions i després de la reunió del CES d’aquest dimarts, la possibilitat d’una primera acció que hauria de tenir continuïtat posteriorment i més encara tenint en compte que s’acosta un procés electoral ha agafat més força. Aquest mateix dimecres i demà, dijous, s’han de fer reunions per analitzar la situació. I segons que ha indicat Ubach, no pot anar més enllà del cap de setmana que hi hagi adoptada l’adopció final i el disseny de l’acte que es vulgui dur a terme. Entre altres coses, la definició de la mobilització és necessària, també, segons que han recordat altres fonts sindicals, perquè com estableix la legislació en matèria de seguretat pública cal comunicar al ministeri d’Interior les possibles afectacions en la mobilitat que tingui qualsevol reivindicació.

L’acció, segons han reconegut diverses fonts, s’hauria de fer durant la setmana que ve, entre altres coses perquè es preveu de gran afluència al país i així es faria més visible la situació interna que es viu al país

Malgrat que hi ha un evident malestar a nivell sindical, no hi ha encara unanimitat entre les organitzacions fins que els principals promotors no estableixin el full de ruta exacte i es vegi que es pot secundar la proposta o no es pot secundar. En qualsevol cas, l’acció, segons han reconegut diverses fonts, s’hauria de fer durant la setmana que ve, entre altres coses perquè es preveu de gran afluència al país i així es faria més visible la situació interna que es viu al país, segons que han indicat les fonts consultades.

L’objectiu genèric és, ha afirmat planerament el líder de l’USd’A, “liar-la grossa”. La voluntat és aconseguir el suport de totes les organitzacions sindicals del país i demanar als partits polítics i les associacions del Principat que secundin la protesta que es pugui convocar. Evidentment, la societat civil, la ciutadania, com a principal afectada per la situació que afecta moltíssims àmbits del dia a dia del Principat també hi seria cridada. Però, com s’ha dit, encara queden molts serrells per lligar.

GOVERN

Sobre la possible mobilització sindical i el fet que l’element detonador final sigui la decisió governamental sobre els salaris i l’increment del preu dels lloguers permès s’ha preguntat al ministre portaveu, Eric Jover, que ha assegurat que en el marc del CES “ens vam quedar en un segon terme pensant que si ells (sindicats i patronal) arribaven a un acord seria un bon compromís. La realitat és que no hi ha acord i Govern ha decidit de forma unilateral exercir una potestat que ja té, que és el salari mínim”.

El també titular de Finances hi ha afegit a més a més que “intervenim i obliguem totes les empreses a apujar salaris en funció de les franges. És un grau d’intervencionisme molt més elevat del que és habitual”. I ha acabat afirmant que “criticar-ho és legítim. Entenem que vulguin fer protestes però ens costa entendre la racionalitat del que hi ha al darrere”.

Etiquetes

Comentaris (23)

Trending