El retorn a les aules no serà obligatori pels alumnes si es reprèn el curs

Aquells que ho necessitin tindran una hora de suport individualitzada al setembre

Comentaris

Un moment de la compareixença de la ministra d'Educació, Ester Vilarrubla.
Un moment de la compareixença de la ministra d'Educació, Ester Vilarrubla. DEMÒCRATES

La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla ha dit a la compareixença a la comissió legislativa que el retorn a les aules no serà obligatori pels alumnes si es reprèn el curs el juny. De tota manera, s’haurà de seguir l’ensenyament virtual. Per la tornada, s’ha creat  un grup de treball per definir el marc més general de condicions sanitàries. L’objectiu és protegir els alumnes i els docents. “No podem tornar al setembre com si no hagués passat res”, i ha anunciat que per restablir el benestar emocional, els alumnes tindran una hora de suport individualitzada

La ministra ha fet balanç de les accions que s’han fet des de l’inici de la pandèmia de la Covid-19 i de les previsions de futur pel que fa al curs escolar 2020-21. Ha agraït l’esforç dels docents i ha explicat que s’han lliurat 380 iPads i s’han activitat 59 connexions a Internet gràcies a la col·laboració d’Andorra Telecom. En resposta a una pregunta de la consellera  Sandra Codina ha explicat que la bretxa digital s’ha reduït moltíssim però no ha volgut definir-la com a inexistent.

En aquest àmbit tecnològic ha recordat que es va posar en funcionament una pàgina web amb instruccions per als professors i que s’ha potenciat,  al mateix temps, l’ús de Google Sites. S’ha incrementat un 65% la seva utilització. El mes d’abril, per exemple, la van fer servir el 46%  dels alumnes.  Segons, Vilarrubla, des de fa més de 6 anys tots els alumnes disposen d’una Identitat Digital unificada, cosa que ha agilitat el desplegament de les plataformes digitals. També han estat determinants les nombroses formacions que han seguit els docents.

Durant la compareixença s’ha referit a la plataforma B Resol destinada a la prevenció de l’assetjament escolar. S’ha posat a disposició de tots els sistemes i de totes les escoles a partir dels 12 anys amb la col·laboració d’Andorra Telecom i del Col·legi de Psicòlegs. S’han rebut 9 notificacions. Així mateix, s’han activat un blog d’orientacions psicopedagògiques i els esports extraescolars via l’app Zoom que ha comptat amb 82 nens inscrits nous. S’ha retornat l’import de la beca menjador a 1.304 sol·licitants per un import de 821.701,38 euros, i s’ha simplificat el tràmit de les beques, amb la modificació del llindar i la comptabilització d’ingressos per recollir més la realitat actual. Es mantenen ajuts de mèrit, com  les beques Oxford, Fulbright o la del Collège d’Europe.

Pel que fa a les diferents avaluacions, els candidats al títol de graduat han de demostrar un nivell del 50% de les competències. En relació al batxillerat, es prenen en consideració les notes obtingudes a la darrera avaluació i la setmana que ve es faran exàmens pels que vulguin pujar nota. S’ha anul·lat la convocatòria del batxillerat professional.  Per tenir el títol caldrà obtenir una nota igual o superior a 5 sobre 10 punts però s’haurà d’assistir obligatòriament a les classes virtuals que s’organitzin fins a final de curs.

En referència als recursos humans s’ha decidit que pel personal que té una nota d’avaluació del curs 2018-19 no es realitzarà un nou procés d’avaluació. Per al personal que no formava part de la borsa d‘interins el curs 2018-19 es tindrà en compte l’avaluació realitzada abans del 14 de març per generar la nota d’avaluació 2019-20. El personal  interí amb nomenaments inferiors a la durada del curs escolar, es generarà la nota d’avaluació del curs 2019-20 fent una mitjana de les notes obtingudes en les diferents avaluacions fins al 14 de març. En l’apartat de mobilitat interna hi ha 24 places convocades, 20 d’elles per a l’Escola Andorrana i Formació Andorrana. Es van suspendre els edictes.

Vilarrubla també s’ha referit  a la creació de la pàgina web infoeducació.ad  de la que ha assegurat que “és una eina que ha servit molt”. La ministra ha ofert dades de la guarda d’infants que ha tingut 15, 25, 70 i 105 alumnes respectivament en les quatre primeres setmanes.

D’altra banda, la previsió de cara al curs vinent és que hi hagi 12.000 alumnes. La setmana vinent s’obre la demanda de transport escolar en línia. S’han mantingut els preus i es posarà en marxa el ‘transport jove’ que estarà al mateix preu que el Bus Lliure i per joves fins a 18 anys. L’objectiu és arribar fins als 25 anys. “Volem augmentar l’ús del transport públic perquè té molts beneficis”, ha subratllat.

Comentaris (2)

Trending