Antoni Puigdellívol deixa el record d'un home valent, decidit i directe

L'excònsol d’Andorra la Vella, exministre i empresari ha mort als 74 anys; gran amant del motor, feia temps que estava delicat de salut; amb la seva família va ser un dels causants de la transformació de l’avinguda Meritxell

Antoni Puigdellívol Riberaygua havia nascut el 1946.
Antoni Puigdellívol Riberaygua havia nascut el 1946. ARXIU

Un home de caràcter, decidit i valent. Així han definit la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol i l'excap de Govern, Albert Pintat la figura d'Antoni Puigdellívol, mort la matinada d'aquest dimecres. De 74 anys i gran amant del món del motor o el futbol, feia temps que estava delicat de salut. Fill d’exiliat, pertanyia a una de les famílies que formaria part del grup econòmic i ciutadà que va promoure la transformació de l’avinguda Meritxell.

Marsol ha dit que era algú que "no deixava indiferent. Va ser l'impulsor de la modernització d'Andorra la Vella. Va comprar els terrenys on ara hi ha l'edifici de Govern i l'aparcament comunal de Prat de la Creu. Era un visionari". Màxim responsable de la societat Riberpuig tot i que ja feia temps que havia delegat algunes de les funcions, tenia entre la cartera de negocis del grup dos cèntrics hotels molt coneguts (Novotel i Mercure), entre molts altres. Havia estat cònsol major d’Andorra la Vella (1978 – 1979) essent amfitrió del llavors president de la República francesa i Copríncep d’Andorra Valéry Giscard d’Estaign durant la seva visita al Principat. Durant el seu mandant comunal va gestionar la construcció de l’aparcament de la plaça Rebés.

La família Puigdellívol Riberaygua va aixecar l’Hotel Riberpuig i el Restaurant La Truita, situats a la part alta de l’avinguda Meritxell al número 58

Abans d’arribar al comú, Antoni Puigdellívol, nascut el 1946, ja havia dut a terme diverses actuacions socials i econòmiques de rellevància. La família Puigdellívol Riberaygua va aixecar l’Hotel Riberpuig i el Restaurant La Truita, situats a la part alta de l’avinguda Meritxell al número 58. La gran peixera de l’aparador plena de truites i la seva especialitat de la ‘truita a la papillote’ van esdevenir un punt de referència per tots els turistes del país. A finals de la dècada de 1960, Puigdellívol va participar en la posada en marxa de l’Escudella de Sant Antoni, coneguda popularment com l’Escudella dels Tonis de l’avinguda Meritxell.

El 2005 Albert Pintat el va recuperar per la política de primer nivell. I durant dos anys llargs va ser el responsable de la cartera ministerial de Turisme i Medi Ambient, no sense adoptar decisions controvertides. Acabaria plegant per discrepàncies amb la línia governamental i, de fet, des de llavors sempre es va mostrar força crític amb moltes de les decisions que es van anar adoptant des de l’edifici administratiu de Prat de la Creu.

Pintat ha recordat que "em va costar molt convèncer-lo". L'excap de Govern el defineix com "un home molt directe, que lligava el problema amb la seva solució amb una línia recta. Era un home de pedra picada, un personatge molt directe". Durant la seva etapa al Govern ha haver d'afrontar la problemàtica per la negativa de Catalunya a que els camions amb runa poguessin abocar a l'Alt Urgell. Va habilitar abocadors al Principat. "Era valent i decidit", ha conclòs Pintat. La missa funeral es durà a terme en la més estricta intimitat, a causa de les restriccions provocades per la pandèmia de la Covid,  i no es comunicarà el dia i l'hora de la seva celebració.

Comentaris (4)

Trending