Govern dota de marc legal a la producció d'energies renovables amb dos reglaments

Un dels textos té com a principal novetat l’increment del límit de potència de les instal·lacions de producció elèctrica que passen de 500 kW a un màxim de 2.000 kW

Els ministres Jover i Calvó abans de la roda de premsa d'aquest dilluns.
Els ministres Jover i Calvó abans de la roda de premsa d'aquest dilluns. SFGA/ C.ESTEVE

El Govern ha aprovat el Reglament de la generació d’energia elèctrica que té per objectiu impulsar i facilitar de manera decidida la producció i l’autoconsum d’energia provinent de fonts renovables. El text normatiu, que es despenja de la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc), té com a principal novetat l’increment del límit de potència de les instal·lacions de producció elèctrica que passen de 500 kW a un màxim de 2.000 kW. Actualment al país hi ha una instal·lació hidroelèctrica i 55 instal·lacions fotovoltaiques. degudament autoritzat.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, ha destacat que el Reglament permet “fomentar la producció d’energia renovable al país i fer créixer aquest sector”. En aquesta línia, ha argumentat que aquest punt és una “aposta de futur” i ha apuntat que “la situació generada per la Covid-19 ha de servir per una aposta per la sostenibilitat i la creació de sectors econòmics”.

El text busca acomplir i perseguir els objectius marcats per la Litecc. Segons la llei s’estableix, per primer cop, un percentatge mínim de producció elèctrica nacional del 33% al 2030 i del 50% a l’horitzó 2050, i es considera que la producció nacional d’electricitat s’ha de fonamentar en com a mínim un 75% en les energies renovables per fomentar l’energia hidràulica, la solar, l’eòlica, la geotèrmia i la biomassa. Aquest darrer percentatge s’eleva fins al 80% amb l’Acord de reconeixement de la crisi climàtica i de declaració de l’estat d’emergència climàtica i ecològica del Consell General.

La normativa permet definir les condicions administratives, tècniques i econòmiques que regulen la producció d’energia elèctrica i les seves instal·lacions. Igualment, concreta les condicions de connexió a la xarxa elèctrica de les instal·lacions de generació d’energia elèctrica tant si són de nova construcció com si constitueixen una modificació de les existents, per reforma o ampliació, i estableix el procediment del tràmit. Així, defineix l’autoconsum d’energia elèctrica, les modalitats mitjançant les quals es materialitza i les condicions de comptatge d’energia elèctrica en el marc de la producció i la venda d’energia.

El Govern també ha aprovat el Reglament regulador de la tramitació administrativa en l’àmbit de l’edificació energètica. Així, el nou text té per objectiu simplificar el procediment del registre que requereix, des del 2010, el Reglament energètic en l’edificació que estableix l’obligatorietat d’elaborar un projecte energètic per a aquelles instal·lacions a partir d’una certa potència energètica.

S’elimina la necessitat de presentar un projecte específic en matèria d’eficiència energètica en l’edificació

Amb el nou document, el Govern vol facilitar i agilitzar la tramitació administrativa particularment en l’àmbit de l’eficiència energètica de l’edificació i en el foment de les energies renovables. El tràmit es vincula al procediment de concessió de llicència d’obres que estableix el Reglament de construcció, fet que dona coherència al conjunt del procediment; se simplifica la documentació necessària per a la justificació tècnica dels treballs, atès que s’elimina la necessitat de presentar un projecte específic en matèria d’eficiència energètica en l’edificació i s’integra les corresponents justificacions tècniques en el mateix projecte dels treballs; i el registre de la documentació prop del Govern s’efectua en la fase de certificació del final d’obra.

Durant la roda de premsa, s’ha recordat també que la convocatòria del programa Renova d’aquest 2020 preveu diverses ajudes per a la instal·lació de produccions d’energia fotovoltaica. Així, es pot demanar fins a un 40% de subvenció i fins a un 100% d’aval per a la instal·lació d’equips d’aprofitament d’energia solar i per fer front als honoraris tècnics derivats del projecte i execució de l’obra.

Etiquetes

Comentaris

Trending