Empreses tecnològiques demanen “paciència” alhora que admeten que els atacs tenen “difícil solució”

Hi ha indignació entre els usuaris finals encara que “entenen que hi ha coses en relació amb les quals poques coses es poden fer”

Andorra Telecom ha sofert diversos atacs de denegació de servei.
Andorra Telecom ha sofert diversos atacs de denegació de servei. arxiu

“Paciència” i “situació molt difícil de resoldre”. Són dos dels termes, de les frases, que més repeteixen els diversos responsables d’empreses tecnològiques, de consultores informàtiques, contactats per l’Altaveu en relació amb els atacs hackers que ha sofert Andorra Telecom amb l’objecte de danyar els youtubers residents que estaven fent emissions en directe. Les denegacions de servei, que és així com s’anomenen formalment els atacs, han causat danys col·laterals, afectant molts usuaris de l’operadora.

Els consultats deixen clar que no hi ha hagut cap atac a cap empresa. Que tot s’ha dirigit contra Andorra Telecom per tal de tombar les emissions dels ‘streamers’. I que poc s’hi pot fer perquè la capacitat que té la parapública és que és. “Si l’ample de banda fos d’un terabyte segur que seria molt difícil de tombar, però en el cas d’Andorra Telecom és de sis gigues, que relativament és molt poc”. “És barat i fàcil” de tombar, asseguren els consultats. De fet, la inversió que cal fer per produir els atacs és fàcilment recuperada per altres bandes.

No tots els usuaris d’Andorra Telecom s’han vist afectats. Ni molt menys. L’atac d’aquest matí, per exemple, sí que ha afectat més negocis i, en canvi, els particulars potser no se n’han assabentat tant perquè estaven en els seus llocs de treball. En general, s’han viscut microtalls i que internet anava més lent. “Hi ha indignació”, però “poc s’hi pot fer”. “Aquí ataquen és a Andorra Telecom. Si ells es bloquegen, els que hi anem darrere poc hi podem fer”.

D’aquí, expliquen els consultats, molts dels clients d’aquestes empreses prestadores de serveis informàtics, tecnològics, que “entenen que hi ha coses que no es poden fer, situacions que són de molt difícil solució”. Per evitar aquests tipus d’atacs caldria una inversió grandiosa i que, amb tot, tampoc no asseguraria res. La situació, auguren tots, és de molt mal fer i encara més difícil resolució.

Comentaris (5)

Trending