La diversitat cultural ‘assalta’ els carrers d’Andorra fent l’ullet a Ucraïna

(AMB VÍDEO) Desenes de ciutadans residents al país vinguts de diverses parts del món evidencien la germanor que es viu al Principat desfilant per l’eix comercial mostrant molts d’ells els seus vestits regionals tradicionals

Una vista de la desfilada des de la capçalera.
Una vista de la desfilada des de la capçalera. Toni Solanelles

La percussió de la Casa de Tras Os Montes y Alto Douro obria la desfilada. Una demostració de força amb les baquetes i els tambors. Amb els timbals i el bombo. I just darrere, com a gest de suport ineludible, com a tribut en certa manera, la delegació ucraïnesa. Més nombrosa del que hauria d’haver estat. Però Ucraïna és més present que mai al món arran de la guerra a la qual la sotmet Rússia. I també els ucraïnesos han rebut un gest especial de les altres comunitats territorials que fan vida a Andorra.

La multiculturalitat tradicional del país, més internacional que mai d’unes dècades cap aquí, ha pres el cor de la capital. La diversitat regional que es concentra en un territori tan petit com l’andorrà ha desfilat aquest migdia per l’avinguda Meritxell de camí cap a la plaça de les Arcades, la plaça Guillemó, punt de celebració de la trobada de germanor de més bon gust. Perquè la gastronomia és un dels punts forts de l’acte central i colofó de la Setmana de la Diversitat Cultural impulsada pel comú d’Andorra la Vella.

De portuguesos a equatorians. D’aquells que mantenen les tradicions d’arrel catalana a gallecs vinguts de múltiples racons d’aquella regió. De tot hi havia en una cercavila, una desfilada, convertida en una mena de serp multicolor que pràcticament ha ocupat tota la part alta de l’avinguda Meritxell. De cap a cap. Davant l’atenta mirada i les moltes gravacions de desenes de curiosos i altres residents vinguts dels mateixos llocs que els desfilants o altres.

I si una cosa ha quedat clara, tornem-hi, respecte el succeït en altres temps en què també s’havien fet ja actes similars, ha estat el groc i el blau. Els colors ucraïnesos. La comunitat, els representants d’aquell país que caminaven obrint la filera rere els timbals d’Os Montes, repartia banderoles a tothom qui les volgués. Per enlairar-les i fer-les onejar al vent. Per mostrar que sia petit o gran, si es vol, en un territori, el que sigui, hi té cabuda tothom. Vinguin del nord, vinguin del sud. O de l’est, que pateix més que mai sota les bombes que encara cauen. I ja fa moltes setmanes de tot plegat.

Comentaris

Trending