Andorra es desploma en el rànquing mundial de la llibertat de premsa

L’informe 2022 elaborat per Reporters sense Fronterers situa el país en el 53è lloc, catorze posicions menys que el 2021, alertant que “el pluralisme de la informació està amenaçat per la ingerència del poder polític i econòmic”

L'informe alerta de la influència i ingerència del poder polític i econòmic sobre els mitjans.
L'informe alerta de la influència i ingerència del poder polític i econòmic sobre els mitjans.

La llibertat de premsa a Andorra empitjora de forma seriosa. Almenys aquest és l’avís que ha llançat l’ONG Reporters sense Fronteres (RSF) en el seu informe anual. El Principat perd fins a catorze posicions en el rànquing de la classificació i passa del lloc 39 al 53 en comparació a la dada assolida l’any 2021. L’entitat alerta que “el pluralisme de la informació es veu amenaçat per la mida del mercat i la ingerència constant del poder polític i econòmic”.

No es pot dir pas, doncs, que Andorra tregui una bona nota en l’estudi, tot un referent mundial a l’hora d’analitzar si els periodistes poden fer la seva feina, essencial per a tota democràcia, sense riscos ni pressions. De fet, la puntuació que se li atorga ha caigut sensiblement. Si el 2021 era de 76,68, enguany cau prou de vuit punts i es queda en 68,79. I això fa que el país caigui tret llocs en una classificació on s’estudien fins a 180 Estats i que encapçalen Noruega, Dinamarca i Suècia.

Un dels motius que, segons l’apartat de l’Índex Mundial de la Llibertat de Premsa més penalitza Andorra és el fet que hi ha una “concentració d’importants interessos econòmics”. I això “limita no només el nombre de mitjans sinó també la seva independència”. Es destaca, per exemple, que Ràdio i Televisió d’Andorra (RTVA) està “en gran part sota la influència del Govern” i que “la resta de publicacions estan controlades per banquers amb forts interessos locals”.

Periodistes treballant a la sala de premsa en l'edició de la XIII Trobada Empresarial Iberoamericana celebrada el març del 2021.

Relacionat

(Auto)censura

La part de l’informe relativa al Principat també posa el focus en “una tradició democràtica relativament recent”. Això, indiquen, se suma a “la influència de les elits econòmiques a totes les institucions” A l’entendre de RSF es genera “una certa opacitat en les relacions entre el poder polític i els mitjans de comunicació” i, per tant, “és difícil pels periodistes exercir el seu rol de contrapoder”.

A banda, s’alerta que aquests professionals, malgrat no existir una censura oficial, sí que es veuen “empesos a l’autocensura” per culpa de la “influència de les elits econòmiques i financeres als mitjans privats”. També s’avisa que “la influència bancària és omnipresent” i que “això condiciona les inversions publicitàries” i, de retruc, “la línia editorial”.

Qui també rep crítiques en l’informe és l’església. S’entén que exerceix “una forta influència” que genera “una certa hostilitat al pluralisme d’idees”. També es lamenta un “sistema judicial arcaic que fa que, de facto, sigui impossible que els periodistes accedeixin a fonts fiables, incloses entrevistes amb jutges i magistrats”.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending