Sis edificis desallotjats i un carrer tallat a Ciutat de Valls a partir del dia 6 per risc de caiguda de rocs

Comentaris

Sis edificis desallotjats i un carrer tallat a Ciutat de Valls a partir del dia 6 per risc de caiguda de rocs
Sis edificis desallotjats i un carrer tallat a Ciutat de Valls a partir del dia 6 per risc de caiguda de rocs

Edificis número 4, 6, 10 i 12 del carrer Mestre Xavier Plana. Edificis número 32 i 34 del carrer Ciutat de Valls més un xalet que hi ha al costat. Són els set immobles d’Andorra la Vella que com a molt tard el diumenge 6 a les 9 de la nit han d’estar buits. El desallotjament provisional durarà com a mínim una setmana. I el carrer Mestre Xavier Plana quedarà tallat a la circulació tots aquells dies mentre els operaris que intervenen en l’estabilització d’uns blocs rocosos al vessant del Roc dels Corbs, a uns 200 metres per sobre dels habitatges, estiguin treballant. Això vol dir, aproximadament, de dilluns a diumenge de 7 del matí a 7 de la tarda. 

L’accés als habitatges dels quals se’n decretarà la desocupació estarà totalment prohibit. I només s’hi podrà entrar, per casos de necessitat, amb l’autorització de l’administració, l’acompanyament d’un agent de circulació o de policia i fora de les hores de treball. Es tracta d’una mesura preventiva. Però hi ha un risc evident que les pedres sobre les quals s’ha d’actuar, d’un pes global de 16 tones, es desprenguin d’on estan situades i esdevinguin uns projectils que podrien arribar a la zona habitada. El comú de la capital i el Govern a través del departament de Protecció Civil s’encarregaran de buscar allotjament a aquelles persones que ho necessitin. Les despeses les assumiran a parts iguals les dues administracions.

La zona de Ciutat de Valls està construïda en un dret qualificat d’alt risc de despreniment de rocs. Si fos avui, en gran part d’aquella zona no s’hi podria construir. L’administració ha invertit de manera acumulada a la solana d’Andorra la Vella quinze milions d’euros per estabilitzar-la. Per assegurar-ne els blocs rocosos. Ara s’actua sobre el darrer punt previst. És la sisena fase de l’actuació al Roc dels Corbs. En els treballs previs de desbrossament de la zona s’ha descobert dos blocs rocosos en un indret que cal assegurar que per la seva disposició podrien arrencar muntanya avall. El fet que s’hi hagin de posar unes eslingues, que s’hi hagin de passar uns cables, unes xarxes, que s’hi hagin de fer uns bolons per assegurar-los al sòl fa que, durant aquest procés, que en el millor dels casos durarà una setmana sencera, hi hagi més risc del que ja sol ser habitual de despreniment. Per evitar que en cas d’una fatalitat els dos blocs tirin muntanya avall -entre tots dos suposen un volum quatre vegades inferior a la roca que va destrossar l’edifici del Bon Repòs, a Santa Coloma- s’obligarà els veïns dels sis edificis esmentats a abandonar les seves llars. Set dies és el mínim. En funció del desenvolupament dels treballs i de les inclemències meteorològiques el termini de desocupació preventiva es pot allargar.

El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, acompanyat del director del departament, Manel Riera, del cap del gabinet tècnic del ministeri, Josep Maria Huertas, i del màxim responsable de l’empresa Euroconsult, Joan Altimir, responsable de la direcció de les obres; més la cònsol major de la capital, Conxita Marsol; el cònsol menor, Marc Pons; i el director de Protecció Civil, Francesc Areny, han comparegut aquest divendres al vespre davant un centenar i mig de veïns de la zona que han acudit a la crida feta per assistir a una reunió amb caràcter d’urgència al Centre de Congressos. Tots els intervinents s’han encarregat de remarcar, especialment, dues idees: “Es tracta de mesures preventives; no ha de generar l’alarma de ningú”, en paraules de Torres Falcó. Però “el risc zero no existeix i, per tant, s’ha de minimitzar” en termes emprats pels tècnics. El ministre s’ha encarregat de remarcar diferents cops que s’estava fent un exercici de “transparència”. Però, de fet, ha estat el comú que ha forçat el Govern a donar ràpides explicacions.

A la solana de la capital fa temps que s’hi actua. I en el marc de les actuacions programades esporàdicament va ser quan es va descobrir el risc suplementari existent en dos blocs rocosos concrets sobre els quals s’ha d’actuar. Descobertes les anomalies desconegudes, es va encomanar a Euroconsult un estudi específic de l’indret i l’actuació a fer-hi. Més les implicacions que se’n derivaven. L’informe va ser lliurat dijous al Govern i aquest matí de divendres s’ha fet arribar al comú. La voluntat de l’executiu era exposar la qüestió com aquell qui no vol la cosa durant la setmana que ve. Però davant la conclusió contundent dels tècnics que era altament recomanable el desallotjament preventiu, la cònsol d’Andorra la Vella ha forçat la reunió amb els afectats. L’únic que no s’ha fet -encara que des del comú s’havia plantejat- és adoptar mesures especials des d’ara fins dilluns de la setmana que ve. Els treballs d’assegurament dels blocs comencen, si no hi ha imprevistos, el dia 7 de març entre les 7 i les 8 del matí.

Allotjament alternatiu

Els tècnics han explicat que mentre no es treballi directament sobre les dues pedres conflictives, el risc que hi ha a la zona és el que hi ha hagut sempre. I fins ara s’havia anat treballant sense cap problema. Altimir ha recordat que els primers que es juguen la vida són els operaris i que, per tant, es va amb molta cura i es prenen els menys riscos previsibles. Des d’ara i fins l’inici dels treballs directes es farà una anàlisi diària de la zona per avaluar possibles accions a emprendre si escaiguessin. Si no, fins el dia 6 a les 9 de la nit es pot fer vida normal a la zona. Això sí, els veïns que ho necessitin han d’adreçar-se o bé al comú (si es vol a través del telèfon habilitat especialment per a l’ocasió 730011) o bé a Protecció Civil, departament ubicat a l’edifici administratiu de Prat del Rull, per sol·licitar el suport necessari per trobar allotjament. L’administració es fa càrrec dels costos i el més habitual és que a aquells a qui calgui se’ls ‘col·loqui’ en hotels de la zona. També s’allotjaran les mascotes en cas que convisquin amb algunes de les famílies.

Es calcula que la mesura afecta prop de quatre-centes persones. El fet de tallar el carrer Mestre Xavier Plana també dificulta la circulació a la zona. Per això s’habilita un pas -en un espai privat- per poder connectar el carrer que es talla amb el carrer Bonavista. Durant la reunió informativa, Marsol ha explicat que en la zona hi ha unes dues-centes places de pàrquing per a les quals s’havia de donar una sortida. El camí del rec del Solà també quedarà tancat al públic. Alguns dels assistents han alertat que molt a prop de la zona -l’indret de principal perill se situa a l’entorn d’un terreny sense edificar que hi ha al carrer més afectat per les mesures decretades- hi ha un centre escolar. I que potser caldria ser encara més estricte en l’adopció de restriccions. “Seria exagerat dir: ‘ho desallotgem tot’”, ha manifestat el ministre d’Ordenament. El tècnic d’Euroconsult i el cap del gabinet tècnic del ministeri han exposat les projeccions fetes en cas d’un eventual despreniment de les pedres conflictives.

Amb els estudis de modelització d’energia sobre la taula, i tot i deixant clar que més enllà dels dos blocs rocosos conflictius, el perill per a la resta de la zona és el mateix que hi ha cada dia, el director d’Ordenament Territorial ha estat molt contundent en afirmar un “rotundament no” quan se li ha demanat si no calia desallotjar algun immoble més. En cas d’infortuni i de la causació d’algun dany als béns immobles, s’haurà de veure com operen les companyies asseguradores de les diverses parts en joc -comú, Govern i titular del bé afectat-, segons que ha explicat la cònsol major. La resignació ha estat el tarannà més habitual dels afectats. Una pregunta ha enutjat una mica Torres Falcó. La d’un veí que ha demanat si d’alguna manera se’ls abonaria el percentatge de facturació d’Andorra Telecom i FEDA corresponen als dies que se’ls prohibeix estar a casa. Després d’intentar respondre, el ministre, respectuós però contundent, ho ha tallat d’arrel: “La pregunta no procedeix.”

Comentaris

Trending