Sindicats i entitats demanen ajudes directes a les famílies amb dificultats

Han enviat una carta al cap de Govern reclamant mesures d’humanitat i responsabilitat política

-
-
Sindicats i associacions demanen en una carta al cap de Govern, Xavier Espot ajudes directes per a les famílies que pateixen dificultats per la crisi provocada per la pandèmia del coronavirus. Consideren que són necessàries mesures d'humanitat i de responsabilitat política. Els sindicats són els d'Ensenyament Públic, Penitenciari, Duana i l'USdA. Per part de les entitats hi ha l'Institut de Drets Humans i l'Associació Stop Violències.

Els sis signants de la carta es entitats es volen fer ressò de les necessitats socials, dels sectors més precaris i amb pitjors condicions laborals als quals aquesta crisi impacta doblement, de manera social i econòmica. "Coneixem la legislació andorrana en matèria de drets laboral i, tot i això, volem demanar mesures extraordinàries per a aquest temps d’incertesa. Són moltes les famílies que aquest propers mesos no saben com menjaran i se’ls hi suma un neguit creixent per la manca de feina i la impossibilitat de sortir a buscar-ne. Per això, són necessàries mesures d’humanitat i responsabilitat política, i ajudes immediates".

Proposen una ajuda econòmica directa, igual al sou base de, com a mínim, tres mesos

Fan esment a aquells que no tenen feina però que han estat cotitzant els darrers mesos; han estat acomiadats i són residents al país; tenen un contracte de treball per hores, i aquests dies, si no treballen, no cobren; tenen infants a càrrec i han perdut la feina per no poder anar a treballar; tenien contractes temporals i la renovació s’hauria d’haver fet feia uns dies abans o durant el confinament i són residents al país; treballen per compte propi; no han superat períodes de proba laboral coincidint amb l’estat d’emergència i el confinament, o treballen al 3er sector i  per diverses raons no han pogut anar a treballar, perdent la feina. També recorden que hi ha persones a les quals no se'ls ha renovat el contracte mensual que feien les empreses de treball temporal.

A la carta es proposa que la mesura, que segons els firmants caldria adoptar, "és una ajuda econòmica directa, igual al sou base de com a mínim tres mesos (Des del 13 de març, abril i maig), i que, aquestes ajudes, es facin efectives als cinc dies laborables, com a màxim, d’haver-se demanat. Pensem que el procediment és senzill, ja que l’administració pública té accés a la situació social i econòmica de la seva ciutadania i, aquesta mesura, pot ser molt efectiva i encoratjadora per a la població que més està patint les conseqüències del confinament obligatori a Andorra".

"Les famílies ens han contactat desesperades, sense diners ni possibilitat de guanyar-ne"

Acaben explicant que "les famílies ens han contactat desesperades, sense diners ni possibilitat de guanyar-ne, l’angoixa creixent en la població pot portar a conseqüències que desprès podem lamentar, des de depressions a reaccions més extremes com poden ser intents d’autòlisis. No podem permetre, ja sigui per acció o per omissió que aquest malestar s’imposi".

Comentaris (5)

Trending