Se suspenen fins al primer semestre del 2017 els treballs parlamentaris dels petits estats per associar-se a la UE

Comentaris

Se suspenen fins al primer semestre del 2017 els treballs parlamentaris dels petits estats per associar-se a la UE
Se suspenen fins al primer semestre del 2017 els treballs parlamentaris dels petits estats per associar-se a la UE

Els treballs parlamentaris dels petits estats en relació a la negociació sobre un acord d’associació amb la Unió Europea (UE) s’ajornen fins al primer semestre de l’any que ve, en una data sense concretar i que s’haurà d’anar valorant en els propers mesos, a mida que es vegin els efectes del ‘Brexit’ i la disponibilitat de Brussel·les per continuar parlant amb Andorra, San Marino i Mònaco.

L’abril passat, la seu del Consell General va acollir la primera reunió de treball trilateral amb representants de les cambres legislatives dels tres països esmentats. Es tractava d’anar avançant en buscar un posicionament comú en aquelles qüestions que poden ser objecte d’un tronc únic en l’acord amb Europa i de veure quines qüestions o matèries són tan diametralment diferents entre els tres petits estats per tal que cadascú pugui agafar el camí que més cregui escaient. El Consell Nacional del Principat de Mònaco era l’encarregat d’organitzar la segona trobada, prevista per als propers 18 i 19 d’octubre.

Doncs bé, aquesta cita s’ha deixat sense efecte. Segons que ha pogut saber l’Altaveu, fa pocs dies, el president del Consell Nacional monegasc, Christophe Steiner, i el president de la comissió legislativa de Relacions Exteriors, Jean-Charles Allavena, van trametre una carta als seus homòlegs andorrans i sanmarinesos advertint-los d’una suspensió per ara ‘sine die’ d’aquesta segona reunió de treball.

En la carta, els dos signataris expliquen que era “fonamental” continuar el treball per enfortir les relacions entre els tres països i aprofundir en les problemàtiques que suposa la negociació per associar-se amb la UE. Però es deixa clar que el triomf del ‘Brexit’ en el referèndum del Regne Unit fa alterar l’agenda inicialment prevista. “En aquest context d’incertesa”, escriuen els parlamentaris monegascos la reunió de treball no es durà a terme el 18 i 19 d’octubre “com inicialment s’esperava” si no que es deixa per al primer semestre del 2017.

S’espera que el temps de marge que es guanyi, i que es podria dilatar pel cap baix sis mesos almenys, ha de permetre “veure la direcció de les negociacions amb la UE i, en particular, saber amb quina freqüència el Servei Europeu d’Acció Exterior li agradaria continuar les converses”. Steiner i Allavena recorden també que en diverses cimeres i trobades amb participació parlamentària que hi haurà la propera tardor -i se cita la Conferència de Presidents de Parlament del Consell d’Europa; la Converència dels Parlaments dels Petits Estats d’Europa; i la Conferència dels Òrgans Especialitzats en Afers Comunitaris- es podrà convenir quina pot ser la millor data per a la reunió de treball sobre la UE a celebrar a Mònaco.

Comentaris

Trending