Quatre de cada deu baixes atorgades els dos darrers anys per la CASS són per culpa de la Covid

Al llarg del 2020 i del 2021, la parapública ha comptabilitat gairebé 42.000 aturs entre els seus assegurats, dels quals 17.000 van ser provocats per la pandèmia, fos per contagi o per aïllament

La façana de la CASS.
La façana de la CASS. Toni Solanelles

L’esclat de la pandèmia també ha afectat de forma important la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). Sobretot en l’àmbit de les baixes laborals. Els aturs es van disparar tant el 2020 com el 2021 en comparació als anys anteriors i tot per culpa de la Covid-19. D’aquests dos darrers exercicis, quatre de cada deu que ha concedit la parapública s’han degut al coronavirus.

Així es constata amb les dades que ha incorporat la CASS en la memòria de liquidació de l’any 2021, document al qual ha tingut accés Altaveu. El primer any de la pandèmia, el 2020, es va registrar un total de 22.201 baixes. D’aquestes, 9.356 corresponen a les atorgades per culpa de la Covid, fos per a persones que, directament, havien contret la malaltia o bé perquè es van haver d’aïllar en ser contacte d’un contagiat.

Pel que fa a l’any passat, el total d’aturs concedits va disminuir fins als 19.689. Una caiguda del 11%. D’aquestes, i segons la CASS, 7.772 van ser provocades per la pandèmia. Per tant, bona part de la reducció, justament, va ser provocada per un menor nombre de baixes vinculades al coronavirus, no tant pels casos reals comptabilitzats sinó pel fet que molta gent, en ser asimptomàtic o tenir símptomes lleus, i poder fer teletreball, va preferir no agafar-la. Des de la parapública s’indica que en la majoria de casos la durada va situar-se entre set i quinze dies.

Sumant el total dels dos anys, hi ha més de 17.000 aturs vinculats a la Covid-19, del total de prop de 42.000 registrats. Per tant, un 40,88%. És a dir, en els darrers dos anys, quatre de cada deu baixes laborals atorgades per la CASS han estat provocades per la pandèmia.

Valorant l’any 2021, la companyia apunta que “les despeses d’incapacitat temporal de malaltia, accident laboral i maternitat disminueixen un 10,2% respecte a l’exercici del 2020”. S’apunta que aquesta evolució es deu a “l’atenuació de la incidència de les mesures SARS-CoV-2”. Tot això, s’adverteix que “són encara un 6,9% superiors al 2019”.

Comentaris (1)

Trending