Una xerrada i diverses veus científiques per combatre els mites negatius de les vacunes anti-Covid

La SAC organitza una taula rodona a la Llacuna amb diferents experts per analitzar l’impacte que està tenint la pandèmia des de múltiples vessants

Mariano Monzó durant la seva intervenció.
Mariano Monzó durant la seva intervenció. Toni Solanelles

Si s’escolta el catedràtic emèrit d’Anatomia i Embriologia Humana Mariano Monzó, o els germans Vilanova, Pere -catedràtic de Ciència Política- i Josep -ginecòleg i cap de la secció Acadèmia de Ciències Mèdiques d’Andorra-, és més que evident que les vacunes per combatre la Covid no porten res d’estrany per a controlar ningú. “No hi cap un microxip”, ha dit Monzó ironitzant i deixant clar que la immensa majoria dels mites sobre el vaccí que ha de lluitar contra el coronavirus són “ciència ficció”.

Monzó, els Vilanova i l’especialista en Salut Pública Joan Guix ha protagonitzat aquesta tarda a la sala d’actes de la Llacuna, gairebé plena -amb els espais propis als quals la pandèmia obliga, és clar- han protagonitzat sengles xerrades amb debat posterior inclòs sobre el virus, la pandèmia i els efectes col·laterals com la restricció d’alguns drets. L’afectació en els drets humans. L’acte, organitzat per la Societat Andorrana de Ciències (SAC), que ha aixecat un notable interès, ha servit per combatre o treure ferro a moltes de les llegendes negacionistes sobre la vacuna.

“La persona vacunada està autoprotegida i no contamina; aquell que no està vacunat, no està autoprotegit, contamina i, el que és més perillós, pot crear noves formes del virus i de contaminació”

Encara que tècnica, però entenedora, l’aportació del catedràtic emèrit d’Anatomia ha estat d’allò més exemplificadora per entendre què és un virus, què es el coronavirus i, sobretot, per conèixer més de prop què són les vacunes. Mnzó ha explicat ‘com es fan’ tant les vacunes de Pfizer i Moderna com les d’Astrazeneca, per acabar explicant que sigui mitjançant l’RNA missatger o a través d’un virus que conté ADN l’efecte biològic final és el mateix. Monzó ha estat clar, “la persona vacunada està autoprotegida i no contamina; aquell que no està vacunat, no està autoprotegit, contamina i, el que és més perillós, pot crear noves formes del virus i de contaminació” contra les quals les vacunes no estan necessàriament preparades.

Vaja, poden generar mutacions. Noves variants. En fi, un cant de la SAC i els seus convidats a favor de la vacunació o, com a mínim, una exposició d’informació informada perquè cadascú decideixi. Perquè els ponents també han deixat clar que hi ha tal volum d’informació, tal excés, que tot sovint s’assoleix just l’efecte contrari: desinformar.

Comentaris (9)

Trending