El SAAS vol saber a què respon la rebaixa de preus de dos dels aspirants al transport sanitari

Les ofertes presentades en el segon concurs per l’actual concessionària ADP i per la UTE formada per l’andorrana SAS i l’andalusa SSG són ostensiblement més barates que les que havien posat sobre la taula del procés de selecció que va quedar desert

Una ambulància estacionada davant l'hospital.
Una ambulància estacionada davant l'hospital. Toni Solanelles

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) va avançant en l’anàlisi de les propostes rebudes per al transport sanitari però, aparentment, vol filar primer i evitar ensurts. Més encara després que el primer concurs hagués de quedar desert per les maniobres que l’actual concessionària, Ambulàncies del Pirineu (ADP), va fer a través de la seva filial Cor de les Valls. Encara que ja no hi ha aquell daltabaix estratosfèric, dos dels tres candidats que repeteixen han modificat a la baixa els seus preus. I el SAAS voldria saber-ne els motius.

Segons les fonts consultades, els integrants de la mesa de contractació i els seus assessors, van avaluant tot plegat. Hi ha diversos paràmetres que es tenen en compte, essent el principal el del forfet diari fix, tant en temporada alta com en temporada baixa. Dels tres aspirants al transport sanitari assistit però no medicalitzat que hi ha ara mateix sobre la taula, és la unió temporal d’empreses (UTE) formada per l’andorrana SAS i l’andalusa SSG la que presenta el tiquet fix més baix. En canvi, en relació amb altres preus, és ADP qui ofereix els preus més baixos. Habitualment, la tercera en discòrdia, la proposta presentada pel conglomerat format per Ambulàncies Carlemany, Ambulàncies Valira i la catalana Egara és qui va més car.

Una ambulància d'ADP circulant per Andorra la Vella.

Relacionat

Les ofertes del forfet diari del transport sanitari en temporada alta van de 1.000 a 1.500 euros

Amb tot, però, el SAAS voldria saber com és que les dues primeres han rebaixat de forma tan significativa els preus respecte d’aquells que van presentar en el primer concurs. No vol la parapública enganxar-se els dits i veient que els preus, en la primera ocasió, no només es van presentar dins el termini per presentar ofertes sinó que després, en el tràmit d’al·legacions, es van haver de confirmar, ara l’empresa que vol concessionar el servei vol tenir clar el tauler de joc i saber a què respon la rebaixa del muntant global.

No vol la parapública enganxar-se els dits i veient que els preus, en la primera ocasió, no només es van presentar dins el termini per presentar ofertes sinó que després, en el tràmit d’al·legacions, es van haver de confirmar

En el marc dels seus treballs, el SAAS va estimar que l’esmentat transport sanitari li podria costar, a l’any, de l’ordre de l’1.078.978 euros. És una referència. Passar-se o quedar-se per sota no suposa res. Cal analitzar moltes variables i hi ha preus concrets que si estan fora dels marges tolerables s’han de justificar, argumentar. I a la parapública, entre altres coses, li hauria sorprès ara, segons diverses fonts, que ADP i SAS-SSG hagin ofert serveis a un preu global substancialment més baix que en la primera ocasió.

Al primer cop, i deixant de banda Cor de les Valls, que alterava del tot els números i la presència i estratègia de la qual va ser la que va portar el concurs a tancar-lo en fals, les tres aspirants actuals es movien en magnituds, en xifres rodones, que anaven dels 1,2 milions anuals a l’1,4. Sempre la més elevada era el conglomerat que gira entorn a la catalana Egara. Ara, en canvi, ADP i SAS-SSG fan ofertes molt més barates. De 888.000 euros i de poc més d’un milió. I com que si abans anaven uns 300.000 euros l’any més cares i se suposa que els sortien els números, ara el SAAS voldria assegurar-se que ningú no pretén anar a pèrdues i que, amb el temps, tot plegat acabi sent un maldecap i un fiasco.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending