Piqué insisteix en la importància de la vacunació, tant de la Covid-19 com de la grip

El director general del SAAS ha assegurat, a més, que estan preparats per a una possible sisena onada, que espera que sigui controlable

L'hospital Nostra Senyora de Meritxell.
L'hospital Nostra Senyora de Meritxell. Altaveu

El director general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Josep Maria Piqué, ha insistit que “la gent es vacuni, tant de la Covid-19 com de la grip”, per poder avançant cap a una situació sanitària més favorable. De cara a la tardor, ha assegurat que “ens hauria d’agafar preparats”, en cas que es doni una sisena onada, com ja es vaticina que passarà.

Piqué ha afirmat que espera que el volum de vacunats augmenti, “que hi hagi un degoteig de gent que es vagi convencent”. Actualment, s’està en un 75% de la població immunitzada i, tot i que ha assegurat que “és alt”, agradaria que fos “encara més”. Ha explicat que, amb les primeres previsions, que han anat canviant a mesura que s’han conegut més detalls del virus, s’esperava que amb aquest percentatge es tingués immunitat de grup, “però evidentment no és així”.

El motiu principal són les diferents variants que han anat sorgint al llarg d’aquest temps. Però, Piqué ha afirmat que, mentre que “hi hagi focus de gent no vacunada, el risc que hi hagi noves variants existeix”. De fet, ha assegurat que el gran repte existent actualment és que la vacuna arribi fins al tercer món, on el percentatge està al 10% i es posa en risc al món occidental. Ha puntualitzat que, la xifra ideal seria el 90% per aconseguir una mica d’immunitat real de grup.

Mentre que “hi hagi focus de gent no vacunada, el risc que hi hagi noves variants existeix”

Actualment, la data de persones que es vacunen al dia s’ha reduït considerablement, fins al punt que s’ha traslladat a l’hospital. Piqué ha explicat que, aquest canvi s’ha degut al fet que molts dels professionals que hi eren allà pertanyen al mateix SAAS i mancaven a l’hospital. Per tant, amb aquesta nova localització, que atén un nombre molt inferior a la plaça de braus, permet compaginar les hores i el personal. Ahir, que va ser la primera jornada, es van atendre fins a 60 persones que van rebre una pauta del vaccí.

De cara a aquesta sisena onada, Piqué ha afirmat que “ens hauria de pillar preparats”. El volum per al qual s’ha organitzat l’hospital, que ha estat molt calmat en les últimes setmanes, és similar al de la primera onada, “però esperem no arribar a aquestes xifres”. El que s’ha guanyat aquest hivern que no es tenia en 2020 ha sigut agilitat de resposta enfront d’un augment dels casos, que, evidentment, s’espera que hi hagi a partir d’aquesta tardor. “Tindrem ràpidament la incorporació dels recursos que calgui per incorporar llits, hospitalitzacions i els intensius per inquirir malalts amb Covid”, ha afirmat Piqué.

L’altra gran incertesa a la qual s’enfronta la salut andorrana aquest hivern és la grip. Piqué ha afirmat que aquest dubte és a nivell mundial, ja que no se sap què pot passar, “portem dos anys sense enfrontar-nos al virus i podem haver perdut immunitat”. Per això ha animat a la gent a què es vacuni en quan comenci la campanya el pròxim octubre. “Estem preparats per a qualsevol cosa, i tot el que ens envolta són suposicions, però necessitem que la gent es vacuni”, ha puntualitzat.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending