El model de l’enginyer Jordi Deu xifra en un 60% la reducció de contagis amb l’ús de mascaretes

La revisió de les dades amb les actualitzacions fins al 17 de maig pronostica la fi de contagis pel 6 de juny i la curació del darrer cas pel dia 19

Comentaris

Un dels gràfics de l'estudi.
Un dels gràfics de l'estudi.

L’enginyer andorrà Jordi Deu ha seguit estudiant el seu model matemàtic -IRAHUCID COV-19- i la seva adaptació a l’evolució de la crisi del coronavirus al Principat. Amb les dades actualitzades, es constata la utilitat que ha tingut la decisió de demanar l’ús de mascaretes a la població. Això hauria permès, assegura l’estudi reduir la taxa d’infecció en aproximadament un 60%.

El model, dissenyat per Deu i que compta amb el suport de la fundació Marcel Chevalier serveix  per analitzar, fer seguiment i predir l'evolució de la pandèmia. Amb les darreres dades incorporades, que arriben a la setmana entre l’11 i el 17 de maig, es constaten “els efectes altament significatius (i positius) en la reducció de la taxa mitjana diària d’infecció que ha comportat la venda de mascaretes a la població” a partir del 7 d’abril. De fet, el 60% de disminució apunta que la mesura és “gairebé tan efectiva com la reducció atribuïble al confinament domiciliari”, que va permetre una davallada del 70%.

Des de la Fundació es recorda que el model IRAHUCID COV-19 s’alimenta de les dades públiques que comunica diàriament el Govern. De la seva anàlisi es desprenen diverses consideracions. La primera, que “no s’observa rebrot de contagis” fins a l’inici de la fase 3 del procés de desconfinament.

En segon lloc, que no s’observa “cap efecte atribuïble al tractament amb hidroxicloroquina i azitromicina”. Tot i això, apunten que “aquesta afirmació únicament te valor com a indici i no és concloent a causa del fet que la quantitat de dades disponibles en la fase inicial sense tractament és força reduïda”. S’entén que “els assajos clínics en curs a Catalunya ens trauran de dubtes en aquest sentit”. 

A banda, el model pronostica la fi de nous contagis al voltant del 6 de juny, quatre dies més tard que la previsió feta ara unes setmanes. Per tant, es retarda fins al 19 de juny la data aproximada perquè Andorra es pugui considerar lliure de la malaltia.

Des de la Fundació es considera que el model “és exportable a altres territoris, amb adaptacions” i es defensa que “pot servir per modelitzar una ciutat que a nivells de disseminació epidemiològica pugui ésser considerada com a homogènia”. En canvi, “per escalar-lo a nivell de comarca o regió, caldria incorporar-hi una adaptació per simular l’expansió de l’epidèmia entre ciutats”.

-

Relacionat

Un enginyer andorrà situa a mitjans de juny el final de la primera onada del coronavirus

Etiquetes

Comentaris

Trending