La mascareta continuarà sent només d’ús recomanat també amb l’arribada de turistes

El Govern es reserva el dret d’acordar-ne l’obligatorietat si la situació es descontrola a partir de dilluns i hi ha perill d’un rebrot de la infecció

https://www.youtube.com/embed/XnkEtJZYMNw

El consell de ministres no ha aprovat aquest dimecres l’obligació d’haver de dur mascareta pels espais públics. Ni a partir de dilluns, quan es permetrà l’entrada de turistes per les fronteres, especialment per la del Pas de la Casa. El cap de Govern, Xavier Espot, ha explicat que “una vegada més fem un vot de confiança” a la ciutadania i dimecres de la setmana que ve s’avaluarà els primers dies d’arribada de visitants per comprovar quina és la situació.

Espot ha assegurat que el Govern es reserva el dret d’aprovar l’obligatorietat de la utilització de la mascareta si la situació es descontrola i hi hagués risc d’un rebrot de la infecció. De fet, si el primer dia mateix ja hi hagués “un desgavell”, l’executiu aprovaria el decret corresponent i es publicaria un BOPA extraordinari per implementar la mesura. Però ara mateix no es preveu. Espot ha recordat, a més, que per accedir als establiments -des de comerços a restaurants passant per centres comercials o hotels- sí que és obligatòria la protecció facial, amb la qual cosa, “per via indirecta”, caldrà posar-se la mascareta.

El mandatari governamental ha fet aquestes explicacions durant la visita a l’‘stop lab’ del Prat Gran d’Escaldes, on ha agraït als voluntaris la feina feta durant el cribratge massiu. De fet, Espot visita durant la jornada els laboratoris mòbils de totes les parròquies avui que, si no hi ha canvis, és el darrer dia de testos -encara que es deixarà un ‘stop lab’ actiu a Andorra la Vell per casos endarrerits i altres. El cap de Govern ha descrit el cribratge massiu com un “acte de cohesió social” que “ha suposat una lliçó per als servidors públics i per al país”.

Espot assegura que el cribratge massiu com un “acte de cohesió social” que “ha suposat una lliçó per als servidors públics i per al país”

Fins aquest migdia s’havien fet més de 130.000 proves d’anticossos per punció, la qual cosa voldrà dir que un 90% o més de la població haurà acudit a les dues voltes dels tests, una participació que Espot ha reconegut que a l’inici no haurien previst de cap de les maneres i menys encara a la segona fase. El cap de Govern ha remarcat “la importància” del projecte tant com a “palanca per al desconfinament” intern com pel “ressò i la reputació internacional” que al seu entendre ha donat.

També ha destacat Espot que, a més, tot s’ha fet amb un caràcter voluntari o de recomanació. “Tot allò que ha estat objecte de recomanació ha tingut un seguiment massiu”, ha celebrat, amb la qual cosa així continuarà també, almenys d’entrada, amb la qüestió de les mascaretes i l’obertura de fronteres. Espot ha reconegut que la decisió, la “deliberació” en el sí del consell de ministres ha estat “llarga” però al final s’ha arribat a la “solució consensuada” de seguir, d’entrada, amb la recomanació.

El Govern, en cooperació amb el comú d’Encamp en ser el Pas de la Casa el lloc d’entrada més afectat, posaran les màximes facilitats perquè les mascaretes siguin accessibles als visitants. Potser fins i tot se’n repartiran. Però, en tot cas, Espot ha deixat clar que el que es farà és facilitar les proteccions a preus tan baixos com es pugui. Als locals privats la mascareta serà obligada perquè així ho exigeixen els protocols i, per tant, s’induirà les persones a dur mascareta per aquesta via. Si hi ha “una falta de seguiment suficient” s’haurà de reconsiderar la decisió, essent conscients que “tenim molt marge de maniobra”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending