El coronavirus supera els 30.000 contagis a Andorra

A l’hospital es manté la pressió relativament controlada, amb setze pacients, dels quals nou a cures intensives, set d’ells connectats a un respirador mecànic

La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas.
La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas. SFGA

El coronavirus ha trencat la barrera dels 30.000 contagis al Principat des de l’esclat de la crisi sanitària, el març del 2020. Amb els 717 positius detectats al llarg del cap de setmana, s’ha superat aquesta xifra. Pel que fa als casos actius es mantenen per sobre dels 5.000, amb una pressió hospitalària relativament sota control: 16 ingressats al centre mèdic, dels quals nou, tots ells encara amb la variant Delta, a cures intensives.

Cal remarcar, però, que les dades d’aquests tres dies (347 divendres, 188 dissabte i 182 diumenge) queden segurament molt esbiaixades pel fet que la capacitat de diagnòstic ha quedat molt tocada per l’avaria d’una de les dues màquines TMA. Amb 3.000 proves pendents de ser analitzades, queda clar que el nombre de positius real d’aquestes últimes jornades serà molt més elevat. De moment, es queden en 30.605 des de l’inici de la pandèmia.

Per tant, també seria força artificial la davallada registrada en els casos actius. Ara hi ha, oficialment, 5.039. La dada, però, seria també molt més gran en funció del resultat final d’aquestes proves pendents. El que sí que queda clar que es manté controlada és la pressió sobre l’hospital, amb setze pacients. D’aquests, set a planta i nou a l’UCI, set dels quals connectats a un respirador mecànic.

Pel que fa a la taxa de reproducció, i fruit també d’aquest nombre menor de resultats, baixa. Se situa en un 0,78, en comparació a l’1,15 de divendres. Novament, però, la dada real dependrà dels resultats de les proves pendents.

On sí que puja la pressió és al sistema escolar. El nombre de classes amb alumnes confinats va a l’alça i ja arriben a 144. D’aquestes, 15 tenen tots els estudiants confinats a casa seva i en 129 dels casos la mesura només afecta a uns quants d’ells. 30 grups més es troben en situació de vigilància passiva.

També van a l’alça, en aquest cas de forma positiva, les xifres de la campanya de vacunació, amb 1.316 vaccins posats divendres. Això permet que el nombre de persones que han rebut ja la tercera dosi se situï en 33.197. Els pròxims dies s’hauria de completar la cobertura a tots els majors de divuit anys. Tots ells ja han estat citats.

Comentaris

Trending