Salut defensa que l'aïllament no vulnera l'informe del Comitè de Bioètica

Martínez Benazet diu que un resultat positiu al test d'anticossos no és motiu suficient per tenir la baixa laboral, sinó que ha d'anar acompanyat d'un diagnòstic d'un metge referent

Martínez Benazet i Touceda a la roda de premsa d'aquest divendres.
Martínez Benazet i Touceda a la roda de premsa d'aquest divendres.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet ha assegurat aquest divendres que un possible aïllament d'una persona que hagi donat positiu en el test d'anticossos i que ho hagi decidit el seu metge referent després d'un diagnòstic més complert amb el corresponent tractament, no vulnera el que ha apuntat en un informe el Comitè Nacional de Bioètica. En el document, fet públic també aquest divendres, es feia referència al dret a la intimitat i la llibertat de moviment de les persones.

Martínez Benazet, ha indicat que un resultat positiu al test d'anticossos no és motiu suficient per tenir la baixa laboral, sinó que ha d'anar acompanyat d'un diagnòstic d'un metge referent i, si cal, efectuar una PCR. "Fins que no hi hagi un diagnòstic, no es pot produir un aïllament; sí un confinament, com estem tots, però no un aïllament", ha afegit. Ha comentat que a final d'aquest mes disposaran dels resultats dels dos tests d'anticossos i que, a partir d'aquesta data, es podran prendre decisions sobre la fase final de l'emergència sanitària. Així, a partir de primers de juny es podria decidir desconfinar la població i confinar només les persones malaltes.

Pel que fa a la fiabilitat dels tests, el ministre ha recordat que és del 100% pel que fa a la seva especificitat i del 96% i el 88% en la sensibilitat. Tot i que és ja una xifra molt alta, ha destacat que aquesta encara millora més quan es fa la segona prova. "Un test que indiqui mostres d'infecció no és per si sol un diagnòstic, sinó que fa falta que un professional l'interpreti i decideixi quin és el procediment a seguir", ha comentat..

Només s'han d'aïllar les persones que siguin "potencialment contagioses"

La roda de premsa ha comptat amb la presència del president del Col·legi Oficial de Metges, Josep Antón Touceda, qui ha afirmat que "només s'han d'aïllar les persones que siguin "potencialment contagioses", i això ho ha de dictaminar el metge referent després d'analitzar els símptomes i les proves que s'ha fet cada pacient, fer un diagnòstic i marcar un tractament. "No podem jugar als daus", ha subratllat per qualificar "d'excepcional" la feina conjunta que s'ha fet per part del ministeri i els professionals sanitaris del país per tal de fer front a la crisi provocada per la pandèmia.

La primària ha tingut dos moments de tensió: l'inici i ara en la gestió de resultats

Ha apuntat que els professionals sanitaris han respost "de manera òptima, i en hores el sector es van organitzar per adaptar-se a la nova situació". Ha destacat mesures com la teleassistència i, ara, la col·laboració dels metges referents per interpretar els tests, i ha reconegut que "la primària ha tingut dos moments de tensió: l'inici i ara en la gestió de resultats". També ha dit que hi ha pogut haver algunes "disfuncions" que s'han anat subsanant per atendre l'increment de feina a què han hagut de fer front. Així, ha apuntat que quan hi va haver un augment de casos al principi els mateixos metges es van "autoorganitzar en 24 o 48 hores" i amb la supervisió del col·legi es va establir una manera de treballar homogènia.

Preguntat sobre la responsabilitat que han d'assumir en aquest cribratge massiu a la població, Touceda ha respost que és evident que estan tenint una sobrecàrrega de feina però ha recordat el "compromís" amb la població sense voler valorar si els hi havien passat la pilota perquè els metges de primària fossin els executors de l'aïllament. "Els metges de primària hem de donar suport a la situació. Ha implicat una sobrecarrega i un augment de la burocratització però actuem per facilitar les coses i per tenir la fotografia epidemiològica d'un moment determinat perquè el nostre Govern prengui les decisions oportunes. Hi ha hagut moments de certes dificultats però és normal perquè és una situació excepcional. El que estem fent no s'ha fet mai i això s'ha de tenir en compte".

En referència a que un establiment prengui la temperatura dels clients, Martínez Benazet diu que es protegeix els clients d'una possible infecció, "és una mesura de precaució i no vulnera cap dret". El doctor Touceda ha afegit que els locals tenen reservat el dret d'admissió. "No és vulneració de drets. No hem de ser més papistes que el papa".

 

Comentaris (9)

Trending