Retirat de per vida el permís d'arma al policia dels trets al despatx, que haurà de seguir tractament mèdic

Comentaris

Retirat de per vida el permís d\'arma al policia dels trets al despatx, que haurà de seguir tractament mèdic
Retirat de per vida el permís d\'arma al policia dels trets al despatx, que haurà de seguir tractament mèdic

El sotsoficial condemnat pels trets contra el despatx central de la policia haurà de seguir un tractament psicològic o psiquiàtric si no vol acabar ingressant a la presó. A més a més se li ha retirat de per vida el permís d’armes. Aquestes són dues de les conseqüències de la resolució judicial dictada en el marc de l’ordenança penal, la versió andorrana de judici ràpid, a la qual ha estat sotmès aquesta passada matinada. Al comandament intermedi del cos i cap de la secció canina de la policia se l’ha condemnat per un delicte major de port d’arma il·legal i quatre delictes menors d’amenaces no condicionals amb arma. Es considera que amb els trets l’agent volia atemorir a cadascun dels titulars dels despatxos contra els vidres dels quals va disparar.

Així ho ha explicat el ministre portaveu, Jordi Cinca, durant la compareixença pública posterior a la reunió del gabinet ministerial. Per intentar calmar els ànims escalfats tant a la policia com a la ciutadania en general, el Govern ha procedit a explicar amb pèls i senyals quelcom que mai (o gairebé) havia fet: una resolució judicial. Pels delictes que va acceptar el policia haver comès, se li ha imposat una pena de tres anys i tres mesos de presó condicional qualificada a sotmetre’s al tractament mèdic. Si segueix el que li prescriguin els facultatius no haurà d’ingressar al centre penitenciari. Al sotsoficial se li han comissat totes les armes i la munició de què pogués disposar i se li ha prohibit entrar en contacte durant tres anys amb les persones a les quals hauria pretés amenaçar.

El ministre ha explicat que el fet d’optar pel judici ràpid i no per la via ordinària d’instrucció és una potestat del batlle per aquells delictes que estan penats amb menys de quatre anys de presó. Per poder donar compliment a l’ordenança penal, fiscalia i defensa del processat han d’estar d’acord amb la qualificació dels fets i la condemna a imposar. Entre les mesures sancionadores fixades en la resolució hi ha la de cinc anys d’inhabilitació per l’exercici de policia. Però aquesta sanció no l’haurà de complir el policia condemnat. Just abans que es dictés l’ordenança penal, i estant en règim de detingut, el sotsoficial es va acollir a la jubilació anticipada. Fent-ho abans de ser condemnat formalment no perdrà drets que, d’una altra manera, sí que hauria perdut.

“És normal el malestar”

Cinca ha evitat valorar amb profunditat i en nom del Govern la resolució judicial. “Està emparada legalment encara que no es veu amb satisfacció”, ha afirmat el titular ministerial, que ha preferit no dir -perquè assegura que l’executiu no ho sap- si la detenció del policia ha portat els investigadors del cos a reobrir d’alguna manera l’anàlisi dels casos que van afectar la Borda Raubert o el que va viure en primer persona el titular de Finances al seu xalet de la Massana. Cinca també ha reconegut que “és normal que hi hagi cert malestar” i abans de lamentar els “intents de deteriorar la imatge de la policia” ha defensat el col·lectiu en el seu conjunt: “No podem permetre que fets com aquests acabin esquitxant la credibilitat de tot el cos i les persones que en formen part.”

El ministre ha qualificat d’“excel·lent” la feina feta pels investigadors per mirar d’aclarir els fets ocorreguts la matinada del 19 al 20 de febrer, just un dia que, en principi i segons les fonts, l’ara condemnat pels trets a l’edifici policial estava de cap de torn. Els trets han estat titllats per Cinca com uns fets d’“extrema gravetat”. Però, alhora, ha remarcat que es tracta d’un acte “puntual protagonitzat per una persona puntual”. Per això, ha volgut deixar clar que “no hem de tenir cap dubte” sobre el servei de l’ordre en el seu conjunt, que fa “una feina fonamental” i garanteix “un dels actius” del Principat com l’alt nivell de seguretat ciutadana.

El portaveu governamental també ha defensat el seguiment del cas que han fet el cap de l’executiu, Toni Martí, i el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot. No ho ha dit obertament, però es referia al fet que Martí s’hagués presentat dijous a la tarda a l’edifici de l’Obac. Cinca ha vingut a recordar que pels seus càrrecs, Martí i Espot són els comandaments suprems de la policia. I que només volien estar al corrent de la situació. De la investigació. Martí, com ha publicat avui mateix l’Altaveu, no va entrar en contacte amb el detingut en cap moment, com també ho ha informat el ministre. Però sí que va estar durant una estona a la sisena planta de l’edifici de l’Obac.

És en aquesta planta on hi ha l’àrea de policia criminal, el departament encarregat de la investigació del cas. I on també va estar en situació de detingut el sotsoficial, que en una deferència que no és a l’únic arrestat que es presta, no va ser ingressat a les celles del despatx policial. Martí, segons algunes fonts, va acudir a l’edifici de l’Obac per felicitar els agents que havien participat en l’operatiu d’investigació. Alguns dels uniformats es van sentir violentats per la presència del cap de Govern, segons altres fonts, que van recordar que no és la primera vegada que es presenta a la seu de la policia a fer el seguiment d’algun cas. Explicar aquests detalls, però, és, segons el ministre portaveu, “desinformar”. I que en qüestions tan sensibles com aquestes “s’ha de mirar de no jugar-hi”.

 

TEMES RELACIONATS:

· Indignació màxima per la resolució del cas 

· Judici ràpid, alliberament i jubilació 

· Del masover de Sornàs als trets al despatx 

 

Comentaris

Trending