Una exposició fotogràfica il·lustra la presència centenària del cristians a Orient

La mostra, promoguda per Govern i la Comissió Nacional Andorra per a la Unesco, s'ha inaugurat aquest dilluns al vestíbul del Centre Cultural i de Congressos Lauredià (CCCL)

Comentaris

Una de les fotografies de l'exposició.
Una de les fotografies de l'exposició.

L'exposició fotogràfica 'Els cristians d'Orient', promoguda per Govern i la Comissió Nacional Andorra per a la Unesco (CNAU), s'ha inaugurat aquest dilluns al vestíbul del Centre Cultural i de Congressos Lauredià (CCCL). El comissari de la mostra, el pare dominic, Christian Eeckhout ha destacat la importància i el significat de les fotos en blanc i negre. La inauguració ha estat presidida pel Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives.

El Cristianisme que va néixer fa 2000 anys a Jerusalem es va expandir ràpidament per tot Orient Mitjà: Egipte, Síria, Líban, Jordània, Iraq. Al llarg de la història, els cristians d'Orient han tingut un paper important en el desenvolupament polític, cultural, religiós i social d'algunes regions del món. La implicació de la cultura cristiana ha estat tan important que, difícilment Orient es pot autocomprendre sense aquesta aportació.

Es tracta d'una història plural, desenvolupada entre la Mediterrània, l'Eufrates, el Nil i el Bòsfor al llarg de les èpoques romana, bizantina, musulmana i otomana, fins als moviments nacionalistes àrabs. Les fotos de l'exposició, algunes del segle XIX, mostren la Ciutat Santa de Jerusalem, vista des del cim de la muntanya de les Oliveres, o un retrat d'Ibrahim Twal, un cristià amb un vestit solemne, amb el seu gran hàbit i fins i tot un ganivet i un revòlver per defensar-se.

El pare Eeckhout ha explicat, durant la presentació, que les fotos "il·lustren de manera anecdòtica, però sempre impressionant, la presència centenària del cristians a Orient. Val la pena recordar que les institucions cristianes més antigues són orientals, sirianes i aramees, d'origen probizantí". Les fotos es present en un teixit resistent, a partir de plaques de vidre velles i petites cobertes de gelatina i bromur de plata, segons el mètode dels germans Lumière que ha estat desenvolupat pel pare Jean-Michel de Tarragon, cap de la fototeca del convent de Saint-Étienne, dels dominics de Jerusalem.

L'acte inaugural ha estat presidit pel Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, qui s'ha mostrat partidari l copríncep Vives d'un estatut especial per a Jerusalem que permeti la bona relació entre les diverses religions i comunitats. La ministra d'Exteriors, Maria Ubach,  ha recordat que Andorra va presentar fa unes setmanes una decisió al Consell Executiu de la Unesco intitulada la 'Ruta de la pau: diàleg i acció a favor de la tolerància i la comprensió intercultural' i que va ser recolzada per més de 70 altres Estats.

A través d’aquesta iniciativa, el Principat reitera el seu compromís a favor del multilateralisme inclusiu i que la Unesco sigui el lloc privilegiat on els Estats poden treballar a favor de la cultura del diàleg i del respecte. L'exposició es podrà visitar fins el pròxim dia 10.

Comentaris

Trending