Punxada estrepitosa de la convocatòria sindical contra les retallades socials

Tot just 150 assistents han reclamat solucions a la problemàtica del lloguer i millores dels salaris i les pensions, entre altres demandes, i han donat suport als treballadors del Punt de Trobada

-
-
Al voltant d’unes 150 persones han participat aquest vespre a la concentració convocada per sindicats i altres entitats per reclamar un “canvi de polítiques” a Andorra. L’acte, que s’ha fet al passatge Biscariet ha quedat lluny, molt lluny, quant a assistència al d’ara fa un any, però ha servit per expressar reclamacions molt similars: una solució al problema de l’habitatge, millores en els salaris i les pensions o la despenalització de l’avortament, entre altres. Una part important dels assistents eren treballadors del centre comercial Punt de Trobada.

La concentració ha aplegat uns 150 persones, tot i que els organitzadors han volgut remarcar que hi havia gent que arribava tard o, directament, no hi podia arribar pels horaris laborals. Cert també que la meteorologia no ha acompanyat. Gens. Però és que les previsions eren de 1.500. Una punxada en tota regla el darrer dia de campanya electoral. El manifest unitari, llegit durant l’acte per la secretària general del Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP), Anna Mundó, contemplava una llarga llista de reivindicacions, començant per solucions a la problemàtica del mercat de lloguer. “Volem pisos de protecció oficial”, ha apuntat Ubach. També es reclamava la millora dels salaris i les pensions que “permetin afrontar el cost de la vida dignament”, una protecció del medi ambient que garanteixi “un futur net i sostenible” o canvis legals per poder accedir a la nacionalitat amb deu anys de residència, que es pugui conservar el passaport d’origen i, també el dret a vot dels residents a les comunals. 

El manifest unitari, llegit durant l’acte per la secretària general del SEP, Anna Mundó, contemplava una llarga llista de reivindicacions, començant per solucions a la problemàtica del mercat de lloguer

Els organitzadors han volgut tenir un record especial per a dos col•lectius de treballadors: els del Punt de Trobada –un nombrós grup dels assistents ho era i s’han deixat veure amb una gran pancarta- i els d’Assegurances Generals. “Amb les lleis laborals d’aquest Govern estan en situació de desemparament”, han denunciat. De fet, la representant dels empleats del centre comercial, Marta Llamas, s’ha volgut dirigir als assistents tot advertint que als grans magatzems hi ha “més de 450 treballadors”, molts dels quals “tenen més de 50 anys”. Per això ha advertit, si es produeix el desnonament  es pot viure una “situació mai viscuda a Andorra”. Llamas també ha refermat “la voluntat de lluitar per defensar els nostres llocs de feina”, afirmació que s’ha vist refermada per crits de suport de tots els manifestants.

També s’ha volgut donar suport explícit a Stop Violències. “Rebutgem les amenaces per haver defensat el dret de les dones a decidir i obrir el debat censurat a l’avortament i poder-lo fer aquí al nostre país”, apuntava el text, que ha lamentat que “només han demostrat que Govern incompleix els convenis internacionals”. Així, s’afirmava amb rotunditat que “no és a Stop Violències a qui s’ha d’investigar sinó als responsables politics que vulneren els drets humans”.


Pancartes dels treballadors del Punt de Trobada. | ALTAVEU

Per la seva banda, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdaA), Gabriel Ubach, ha denunciat que el país viu “una emergència social” i que “la classe política no es dona compte”. La concentració, ha indicat, es fa perquè “cal canviar la política que es fa per fer polítiques socials de debò” que ajudin “la classe treballadora i la mitjana del nostre país”. Preguntat sobre els programes de les diferents formacions que concorren a les comunals, ha reclamat que “deixin de parlar de polítiques socials per actuar d’una vegada”. 

L’acte estava organitzat per diferents sindicats i entitats, com ara l’USdA, el SAT, Podem o Stop Violències. També tenia el suport del PS, que ha aportat un bon nombre dels seus candidats a les comunals a la concentració, com ara Sergi González, Dolors Carmona o Rosa Gili així com consellers generals com Pere López, Roger Padreny o Susanna Vela. Aquesta darrera ha recordat que “sempre hem donat suport a aquestes manifestacions” perquè “defensem que al país cal una millora de les condicions de vida”. A qui també s’ha pogut veure, amb certa sorpresa, ha estat el cap de llista de Terceravia a Escaldes-Engordany, Jordi Rubia més en la seva qualitat de representant del sindicat de treballadors de la Justícia.

Comentaris (9)

Trending