Pujol júnior va arribar a ingressar a Andorra en diversos comptes 31,8 milions d'euros

Comentaris

Pujol júnior va arribar a ingressar a Andorra en diversos comptes 31,8 milions d\'euros
Pujol júnior va arribar a ingressar a Andorra en diversos comptes 31,8 milions d\'euros

El fill gran de la família Pujol Ferrusola, Jordi Pujol júnior, va ingressar 31,8 milions d’euros d’origen desconegut en comptes seus i de la seva exesposa al Principat. Així ho fa constar la sala penal de l’Audiència nacional espanyola en el marc d’una resolució per la qual tomba un recurs del gran dels Pujol que pretenia treure a l’Audiència la competència per investigar i jutjar els possibles delictes comesos per la família.

Les xifres citades en la resolució surten de les dades enviades per les autoritats judicials andorranes a les seves homòlogues espanyoles. Pujol júnior ingressava -durant molt temps i de forma majoritària a Andbank, hereva de la Banca Reig, amb qui la família havia tingut tractes des de temps enrere- diferents divises, com pessetes, euros, dòlars americans i marcs alemanys. I després els repartia entre els seus germans, tots ells investigats per l’Audiència, mitjançant transferències als seus comptes també a Andorra.

Com que els diners acabaven anant a parar al Principat, l’Audiència entén que el presumpte delicte, malgrat que pogués tenir una fase inicial en territori espanyol, no es perfeccionava fins que no arribava a Andorra i, conseqüentment és aquest òrgan jurisdiccional establert a Madrid el competent per investigar la causa. Així ho ha decidit, segons que es fa ressò l’agència Efe, la sala penal de l’Audiència tot rebutjant recurs del fill gran de l'expresident català, en contra de la decisió el passat desembre del jutge d'aquest tribunal José de la Mata d'acceptar la competència per investigar el cas, que fins a aquell moment el portava un jutjat de Barcelona.

Segons la secció tercera, l'Audiència és la competent per investigar els possibles delictes de la família Pujol (blanqueig, associació il·lícita, delicte fiscal i corrupció entre particulars) perquè considera que el gruix de l'activitat delictiva es va cometre a Andorra, "sense perjudici de que els fons tinguessin el seu origen primari a Espanya ".

És al Principat, diu el tribunal seguint els criteris de la Fiscalia, on la família amagava els fons de procedència dubtosa (l'expresident Jordi Pujol va al·legar que eren d'una herència però els investigadors sospiten que provenien de comissions il·legals), i després el primogènit els repartia entre els germans Pujol en els seus comptes també d'Andorra.

Associació il·lícita

Així, la família Pujol constituïa "una associació il·lícita organitzada a Andorra, mantinguda en el temps, i que tenia com a finalitat l'ocultació i el posterior aflorament de fons d'origen desconegut mitjançant la constitució, entre altres mitjans, de fundacions amb persones interposades per donar opacitat sobre la veritable titularitat d'aquells ", afegeix.

"Els comptes bancaris es van obrir a Andorra, els ingressos de diners, ocultant el seu origen, es realitzen mitjançant ingressos en efectiu, les disposicions es fan també en efectiu, figuren apunts en aquests comptes que des del punt de vista bancari corresponen a operacions de compensació", detalla el tribunal reproduint els arguments del fiscal.

Aquesta última maniobra, afegeix, perseguia "disposar dels fons mantenint la seva opacitat, però aconseguint així el seu objectiu: el gaudi dels mateixos”. Els investigadors sospiten que les "ingents" quantitats de diners que van moure els set germans Pujol i els seus pares a Andorra van poder respondre a comissions il·legals a canvi d'adjudicacions públiques.

Segons el tribunal, "l'activitat bàsica es porta a terme a l'estranger i no al nostre país" i, a part de tenir comptes a Andorra, es van valer també de "diverses societats i productes financers a l'estranger, a més de a Espanya”. Per això, arriba a la conclusió que es tracta d'un delicte comès per un espanyol fora del territori nacional, competència de l'Audiència Nacional.

El jutge De la Mata ja ha pres declaració sobre aquests fets al matrimoni Pujol Ferrusola i a sis seus fills (la investigació contra el petit, Oleguer, la porta el seu company Santiago Pedraz) i ha retirat el passaport al primogènit, Jordi.

Comentaris

Trending