Part de la militància demòcrata pressiona perquè s’avancin tant com es pugui les eleccions

L’executiva liderada per Xavier Espot manté formalment la forquilla que va de desembre d’enguany al març següent, que es considera la data màxima

Una imatge de la reunió de l'executiva demòcrata aquest dimecres.
Una imatge de la reunió de l'executiva demòcrata aquest dimecres. DEMÒCRATES

Una part de la militància demòcrata pressiona la direcció del partit per tal que les eleccions generals se celebrin tan aviat com sigui possible. I això vol dir molt abans del desembre, que seria l’escenari més proper que oficialment contempla l’executiva de la formació que lidera el Govern. Sobre el paper, Demòcrates manté la forquilla desembre 2022-març 2023 com el lapse de temps durant el qual fixar els comicis.

La direcció demòcrata s’ha reunit aquesta setmana per avaluar, entre altres coses, el paquet de mesures proposat per l’executiu per, suposadament, mirar d’incrementar el poder adquisitiu de la ciutadania. I per fer el seguiment de l’activitat del partit i del grup parlamentari. En principi, segons les fonts consultades, la celebració dels comicis prioritàriament es voldrien celebrar el desembre. Però la direcció del partit es guardaria de marge fins al març. Aquesta és la teoria.

Un dels motius per justificar un avenç seria el d’evitar que el descontentament per la crisi econòmica comporti més desgast i més contrarietat vers l’executiu

Però els electes del partit, començant pel cap de Govern i president del partit, Xavier Espot, fa temps que estan en pre-campanya, apareixent a tants actes i esdeveniments com pot. Fent promeses i adoptant compromisos com aquell qui no vol la cosa. Per tant, si la pressió de l’entorn s’accentua, no seria gens complicat variar el suposat calendari oficial. I, de fet, part de la militància, que l’executiva ha d’avaluar quin pes té, hauria demanat un avançament. Dissoldre el Consell General tan aviat com es pugui i acudir a les urnes.

Hi ha diversos factors, segons les fonts, per raonar l’avenç electoral. El primer, és que hi ha molt desgast i com més temps passi i més s’agreugi la crisi econòmica, el clima serà molt pitjor. A banda, també es considera que genera desgast la relació amb Liberals i el fet que o bé puguin aparèixer decisions anòmales que hagin pogut protagonitzar o bé que afectin decisions que els ‘blaus’ puguin adoptar a partir d’ara cercant també rèdits electorals.

Finalment, i lligat amb la primera de les qüestions plantejades, es considera que com més crispació social hi hagi, més possibilitats que s’acabi articulant un projecte transversal alternatiu que pugui posar en risc un triomf demòcrata que ara mateix estaria pràcticament assegurat per manca d’una alternativa amb prou fermesa. Acudir a les urnes amb celeritat estroncaria qualsevol plausible organització adversària.

Comentaris (16)

Trending