L'oposició pretén millorar el projecte de llei de transparència en comissió

Tant des del PS com des de Terceravia anuncien la presentació d'esmenes al projecte que s'ha pres en consideració aquest dimecres

La llei haurà de ser aprovada pels consellers generals, que també patiran la retallada.
La llei haurà de ser aprovada pels consellers generals, que també patiran la retallada. Consell General

El Consell General ha aprovat la presa en consideració de la proposició de llei qualificada de transparència i accés a la informació pública que havien impulsat els tres grups de la majoria. Tant des del PS com des de Terceravia destaquen que esperen poder millorar el text amb el treball parlamentari. La consellera del PS, Susanna Vela ha dit que "sembla una mena d’exercici d’hipocresia plantejar-la en aquests moments però no defugirem de la seva necessària consideració"També s'ha aprovat el conveni entre els governs andorrà i rus per a la supressió de les formalitats de visat en els viatges.

El cap de Govern, Xavier Espot ha exposat els objectius de la proposició de llei assegurant que "la transparència permet rendir comptes públicament", afegint que també es volen posar les bases de la participació ciutadana. La consellera de Terceravia, Carine Montaner no ha compartir del criteri del Govern "en voler barrejar la transparència amb la participació ciutadana", i ha anunciat esmenes, com també la consellera socialdemòcrata, Susanna Vela. "A la comissió es podrà treballar el text per dotar-nos d’una norma fonamentada en els principis comuns conformes als valors democràtics i per fer una normativa coherent i lògica per facilitar l'accés als documents amb les limitacions, les necessàries en una societat democràtica i proporcionals a l'objectiu de protegir". Ha mostrat el suport de la seva formació però demana marcar sancions per l'incompliment de la transparència. Troba a faltar elements de govern obert, un full de ruta, recursos per la gestió i mitjans interactius amb la ciutadania. "Falta ambició política", ha conclós.

La consellera de Demòcrates, Maria Martisella ha recordat que els alts càrrecs i directius d'organismes públics hauran de fer una declaració privada de patrimoni. Creu que "en cap cas ha de tenir caràcter públic o consultable perquè l'objectiu és evitar la corrupció i un enriquiment il·legal". En la seva intervenció ha afirmat que "és una llei cabdal, un pas endavant i un posicionament clar de transparència de les institucions públiques vers la nostra ciutadania".

En l'altre punt de la sessió s'ha aprovat el conveni entre Andorra i la Federació Russa sobre les condicions de supressió de les formalitats de visat en els viatges dels ciutadans dels dos territoris. "No suposa cap despesa ni modificació legislativa", ha dit la ministra d'Exteriors, Maria Ubach.

 

 

Comentaris

Trending