Les adjudicacions de Presidència a Inlingua es van disparar a partir de l’arribada de Jordi Gallardo

L’executiu defensa l’import més elevat en contractacions a l’empresa de Ferran Costa, “amb escreix”, es van donar el 2018 i el 2015 mentre que el total de diners percebuts per la societat des del sector públic en els darrers set anys ascendeix a 747.000 euros

Comentaris

Carles Naudi, Carles Enseñat i Ferran Costa abans d'iniciar-se la compareixença on van explicar que es feia la demanda.
Carles Naudi, Carles Enseñat i Ferran Costa abans d'iniciar-se la compareixença on van explicar que es feia la demanda. Toni Solanelles

El Govern defensa que Inlingua, l’empresa del president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, no s’ha vist especialment beneficiada a l’hora d’aconseguir encàrrecs de l’administració i societats públiques al llarg d’aquesta legislatura. Al contrari, s’indica que van ser els anys 2015 i el 2018, quan l’import cobrat va ser superiors. Ara bé, analitzant les diferents adjudicacions, totes de forma directa, ens constata com aquestes es van disparar al ministeri de Presidència, Economia i Empresa a partir de l’arribada de Jordi Gallardo.

Així s’explica en la resposta escrita que s’ha publicat aquest divendres al Butlletí del Consell General. L’escrit es fa a demanda dels mateixos grups de la majoria, després de la polèmica sorgida quan la consellera no adscrita, Carine Montaner, va denunciar que no se li responia la pregunta argumentant que totes les dades ja les tenia via una altra fórmula de control: la demanda d’informació.

En la resposta escrita, ara publicada, es fa una extensa relació de totes les contractacions que tant Govern com altres entitats públiques i parapúbliques han efectuat els darrers anys en matèria de traduccions, llengua i, també, curses de formació. I en la conclusió s’indica que “tenint en compte els antecedents de la pregunta formulada relativa a l’empresa Inlingua, i fent un càlcul de la suma què ha percebut aquesta empresa per tots els conceptes i per part de totes les entitats parapúbliques esmentades anteriorment, es comprova que l’any que aquesta empresa va percebre una quantitat més elevada, i amb escreix, va ser el 2018, i el segon any va ser el 2015”. És a dir, dos moments on Demòcrates governava en solitari i Liberals estava a l’oposició.

Carles Naudi, Carles Enseñat i Ferran Costa abans d'iniciar-se la compareixença on van explicar que es feia la demanda.

Relacionat

Els grups de la majoria demanen que es publiquin els ‘contractes Costa’ per acabar amb la polèmica

De la informació facilitada sí que es pot constatar que hi ha una societat pública, RTVA, que treballa de forma exclusiva amb l’empresa de Costa. Des de l’any 2015 i fins al 2021, tots els encàrrecs vinculats a assessorament lingüístic s’han fet amb Inlingua. Tots aquests anys coincideixen amb el mandat de Xavier Mujal al capdavant.

En canvi, analitzant les dades del Govern (i amb una única excepció el 2021 amb la traducció d’un receptari per valor de 510,80 euros des de Turisme i Telecomunicacions), només un ministeri ha contractat regularment els serveis d’aquesta societat: el de Presidència, Economia i Empresa, que encapçala Jordi Gallardo. Si el 2017 i el 2018 els encàrrecs van ser mínims, la situació canvia de forma important a partir del 2019, quan el polític liberal va convertir-se en el màxim responsable de la cartera. Fins al 2021, s’han fet onze encàrrecs per un valor total de 12.855,93 euros.

També s’indica que, pel que fa als cursos de formació en idiomes del personal públic, es recorda que els pagaments “no es fan a cap acadèmia d’idiomes sinó als assistents als cursos” i que aquests “assisteixen lliurement a aquella que desitgen i  el contracten”. En aquest cas, Inlingua va ser la que més alumnes va tenir tant el 2021 (26,8%) com el 2019 (28,2%).

En la gran majoria de casos, i amb l’excepció d’alguns concursos fets per empreses públiques, les contractacions s’han fet de forma directa. I és que, s’explica en la resposta, es tracten de “contractes menors, d’import igual o inferior a 7.500 euros”. En total, els diferents encàrrecs fets del sector públic a l’empresa especialitzada en idiomes sumen, des del 2015, un total de 747.038,47 euros.

Pel que fa a únicament les de Govern, els diners invertits en aquest àmbit des del 2015 suposen prop de 132.000 euros. D’aquests, 13.471,23 corresponen a Inlingua, un 10,24%.  

Comentaris (24)

Trending