Espot admet que “una part de la ciutadania ho està passant malament” però no hi ha solucions miracle

Per al Govern la problemàtica de l’habitatge és ja estructural i juntament amb el poder adquisitiu i la sostenibilitat del creixement s’afronten de manera transversal per mirar de trobar mesures per pal·liar una situació producte, manté, d’una expansió econòmica

Xavier Espot i Eric Jover entre periodistes.
Xavier Espot i Eric Jover entre periodistes. EDUARD ROS

“Una part de la nostra ciutadania ho està passant molt malament, sort que hi ha el 80% dels llogaters que té la situació protegida.” La frase és del cap de Govern, Xavier Espot, que juntament amb el titular de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, han reflexionat llargament sobre la problemàtica de l’habitatge i el poder adquisitiu. Són les dues preocupacions que més temps fan invertir al Govern, segons Espot, i com a mínim pel tema de la llar, ha assegurat Filloy, de solucions immediates no n’hi ha. Sí d’estructurals i a llarg termini.

Els dos dirigents polítics s’han esplaiat a parlar d’“habitatge i poder adquisitiu, que són les dues nostres preocupacions principals, i també el creixement sostenible. Han esdevingut una qüestió transversal a tot el Govern, tothom està mobilitzat per atendre” els neguits que sorgeixen. Espot ha tornat ha assegurar que en el marc de la reflexió i de ser conscients que s’han d’activar totes les palanques possibles n’hi ha encara una que no s’ha usat però no es pot anunciar encara.

“Una part dels nostres ciutadans estan amb una gran asfíxia i preocupació, joves, famílies que s’acaben desestructurant, separant, persones que venen al nostre país a ajudar-nos”

“Una part dels nostres ciutadans estan amb una gran asfíxia i preocupació, joves, famílies que s’acaben desestructurant, separant, persones que venen al nostre país a ajudar-nos” i no troben lloc on en anar a viure… el cap de Govern ha explicat que pel creixement que ha experimentat el país els darrers anys, s’haurien d’haver posat al mercat 800 habitatges que ni de bon tros han arribat. Filloy ha indicat que el parc mobiliari del Principat està configurat per 38.000 llars que fins no fa gaire estaven conformades per una mitjana de 2,7 persones i que ara les configuren ja només 2,1 persones. Hi ha, ha explicat el ministre, 150 separacions anuals.

“Tots aquests col·lectius mereixen una dosi de pragmatisme i generositat. Si ens dediquem a tirar-nos els plats al cap, a esbiaixar” propostes i discursos, ha vingut a dir el mandatari governamental, no s’avançarà. Cert és, ha reconegut Espot, que en l’avantsala d’un procés electoral “no és el moment propici” per buscar grans acords. Però creu que el Govern i els grups que li fan costat han sabut fer un camí cap a la centralitat que l’oposició no ha fet. El titular d’Habitatge ha sigut més rotund. Per a Filloy, l’oposició, a banda d’alguna proposta bona que cal analitzar, el que s’hauria limitat a fer és “destruir les propostes i portar mesures al Constitucional”.

MANIFESTACIÓ

Espot se sent en un punt mig entre el que argüien fa pocs dies els ex-caps de Govern i el que reclamen els sindicats. Uns suposadament en un cantó i els altres, a l’altre. “Si no acabem d’estar en el terme mig exacte” poc li’n falta, ha dit el cap de Govern en referència, en aquest cas, més en relació amb la política salarial que en la relacionada amb l’habitatge. Espot no vol un país assistencialista sinó que “empoderi” i amb tot, el ministre de Finances, Eric Jover, ha explicat que entre el 2022 i el 2023 el Govern i les parapúbliques hauran injectat cent milions per ajudar les famílies.

“No podem obviar que la majoria de les problemàtiques que tenim són pròpies d’una situació d’expansió econòmica, no de crisi econòmica. La base, els fonaments, són positius, això no vol dir que no hi hagi uns efectes negatius”, diu el màxim responsable executiu

El màxim responsable de l’executiu, que ha assegurat que “estem perfectament connectats amb la realitat”, ha afirmat que “no tot va malament”. I hi ha aprofundit una mica més: “No podem obviar que la majoria de les problemàtiques que tenim són pròpies d’una situació d’expansió econòmica, no de crisi econòmica. La base, els fonaments, són positius, això no vol dir que no hi hagi uns efectes negatius”. I la manifestació convocada per dijous a la tarda “és demostrativa que hi ha un cert malestar i un cert neguit”.

Xavier Espot ha deixat clar que “respectarem i escoltarem amb molta atenció el que es pugui dir en aquesta manifestació” però “no crec que canviïn substancialment (ni les coses ni les propostes legislatives fetes en matèria de salaris i habitatge) ni arran del que van dir els ex-caps de Govern ni pel que es digui en la manifestació”, ha subratllat. Espot s’ha atrevit a llançar un missatge als sindicats convocants “sent perfectament conscient que això no canviarà res”.

I el missatge en qüestió ha estat manifestar que “alhora d’expressar els seus neguits i les seves preocupacions valorin tot el que ha fet el Govern”. En aquest marc ha assegurat que “hem de promoure un gran debat ciutadà sobre el tema de l’habitatge i el poder adquisitiu” i ha recordat que des del 2009 el salari mínim ha crescut de l’ordre del 24% mentre que l’IPC ha augmentat al tomb d’un 11%. Una altra cosa, ha indicat el mandatari executiu, és que aquell que de vegades ho necessita no sap quines eines o ajuts hi ha al seu abast.

HABITATGE

Bona part de la compareixença, distesa, davant representants dels mitjans de comunicació del país ha versat sobre la situació de l’habitatge. Filloy i Espot, Espot i Filloy han pugnat per veure qui reflexionava més i millor. “El gran error és pensar que és un problema conjuntural. El problema d’habitatge ha vingut per quedar-se, ara tenim un problema autènticament estructural. El segon gran error és ideologitzar el debat. La resolució a aquest problema estructural no vindrà només de deixar-ho tot en mans del sector privat o que el sector públic ja farà pisos socials. Hem d’activar totes les palanques”, ha reflexionat el cap de Govern, que ha dit que és extremadament complicat valorar si hi ha abusos sense uns barems previs per fer-ho. Uns paràmetres que no hi són.

“Solucions immediates difícilment les podrem trobar; estructurals, sí”, pronostica Filloy

Víctor Filloy ha defensat la molta feina invisible feta. Posar ordre, crear sistemes d’indicadors. "Parlem d’habitatge de lloguer sense conèixer la situació real del mercat de lloguer”, ha indicat el ministre, que ha destacat la feina a llarg termini que s’està fent. “S’ha afrontat el problema des d’una posició estructural en matèria d’habitatge” tenint clar que el que més es veu i menys es pot resoldre, ha vingut a dir, són les tensions puntuals com les que es viuen actualment.

“Solucions immediates difícilment les podrem trobar; estructurals, sí”, ha afirmat Filloy tot explicant que les gestions fetes fins ara (promoció de Borda Nova, promoció de la fundació Armor, reglaments relatius a la construcció, readequació de criteris d’habitabilitat) han de suposar posar al mercat 772 habitatges més, uns quants ja hi són, d’altres vindran. També ha parlat el responsable ministerial d’habitatge del concurs per llogar o adquirir immobles i reconvertir-los en habitatge de lloguer a preus assequibles.

filloy
Víctor Filloy durant la trobada amb els periodistes.

El dia 15 es tindran més dades perquè acaba el termini de presentació d’ofertes. Després s’iniciaran les tasques per veure si el que s’ofereix és viable. I es faran les taxacions sobre aquells immobles que els experts considerin que poden tenir un recorregut i donar sortida al que es busca. En tot cas, hi ha “dos anyets de feina”,  ha afirmat el ministre, que s’ha mostrat contrari a limitar el preu del lloguer tot i sí que ha donat suport a mesures intervencionistes puntuals com les que s’estan fent tot i significar-se clarament Filloy com a liberal.

Acotar els preus tampoc no és de la satisfacció d’Espot. El cap de Govern no és partidari de topallar els lloguers perquè “fas la bola més gran”. “Com més intervens, més desincentives” el mercat, hi ha afegit el dirigent polític, que encara ha sentenciat: “Si fóssim populistes ho faríem, però a la llarga faríem un mal favor.”

Comentaris (26)

Trending