Calma tensa després de la ‘tempesta Cabanes’ a Liberals

El nucli dur de l’executiva esperava una victòria més folgada mentre que el ‘retrocés renovador’ ha suposat una galleda d’aigua glaçada per al sector que donava suport a Pallarés

Josep Maria Cabanes i Judith Pallarés just abans de la votació, aquest diumenge.
Josep Maria Cabanes i Judith Pallarés just abans de la votació, aquest diumenge. LIBERALS

La jornada post-primàries a Liberals ha estat de calma. Amb certa tensió. Però encara més expectativa. La fractura és evident però l’endemà de la tria de Josep Maria Cabanes com a candidat a cap de Govern per part d’una de les formacions que donen suport a l’actual executiu ha passat sense pena ni glòria i un sector esperant moviment de l’altre i a la inversa. Cap dels protagonistes -de Cabanes a Judith Pallarés passant per Jordi Gallardo- no s’han volgut pronunciar sobre la situació. Tampoc cap formació adversària ha volgut valorar l’esdevingut en les primàries liberals.

Així que a les files fins ara liderades per Gallardo tothom està a l’expectativa. “Si això és el que vol la majoria, això és el que hi haurà”, admeten fonts més properes al sector de la derrotada Pallarés que no pas d’uns ‘cabanistes’ contents però no eufòrics. En efecte, el nucli dur del partit, amb Gallardo i la secretària general Maribel Lafoz al capdavant esperaven una victòria més folgada. El fet de guanyar només d’un vot obre certs interrogants en la gestió dels propers temps.

El dirigent liberal, Josep Maria Cabanes.

Relacionat

Cabanes serà el cap de llista liberal en imposar-se per un sol vot a Pallarés

Fins la setmana que ve no es preveu que l’actual executiva es reuneixi i, a partir d’aquí, es vagin veient els nous passos a seguir. En principi, Cabanes hauria de proposar una nova direcció per al partit. Veure amb qui diposita la seva confiança, de qui s’envolta, serà decisiu per saber per on poden anar els trets. Un congrés extraordinari, que s’espera que sigui abans d’acabar el mes que ve, hauria de beneir la nova executiva de la formació. La qüestió és saber si el sector ‘pallarés’ hi tindrà cabuda o no. I si de rebre cap oferiment, aquelles persones més properes a l’actual ministra d’Afers Socials acceptaran la proposta.

En tot cas, la derrota per la mínima ha suposat una galleda d’aigua glaçada per al sector que donava suport  a Judith Pallarés (que després dels resultats no ha fet cap pronunciament públic). Consideren integrants a aquest sector con un retrocés als postulats renovadors. I és que, en certa forma, les primàries d’aquest diumenge eren també una mena de pugna generacional. I de maneres de fer política i entendre el país. Hores d’ara sembla difícil que casin les dues faccions però tampoc la perdedora està en disposició de bastir un projecte nou fora de l’aixopluc liberal.

El cap de Govern durant l'aplec de Canòlich.

Relacionat

Espot assegura que el resultat de Liberals no afectarà el Govern

El sector vencedor considera que s’ha imposat el seny i la lògica. El liberalisme de sempre. I no refusa intentar acostar-se a sectors més tradicionalistes comptant, per exemple, que una formació com Terceravia no passa per un moment gaire esplendorós. Però Pintat va deixar Liberals en xocar amb Gallardo. I ningú no amaga que Cabanes era el candidat propugnat per la presidència del partit una vegada el propi president va decidir no concórrer als comicis interns.

I encara un últim apunt. Caldrà veure si tot plegat té algun impacte en l’executiu. En el Govern. El màxim mandatari governamental, Xavier Espot, ja es va afanyar dissabte, a Canoòlich, a assegurar que l’estabilitat. Però el que és més cert que entre el seu gabinet ministerial hi ha dos derrotats. Gallardo perquè va tirar la tovallola abans de jugar el matx de les primàries i Pallarés perquè ha perdut les primàries. Potser tot plegat és un aval perquè després de les properes generals Espot pugui desprendre’s dels liberals si no li són absolutament necessaris per governar.

Comentaris (5)

Trending