Acord al Consell amb el català com a clau per fixar criteris de la publicitat institucional

Les quatre esmenes presentades pels grups de la majoria s’han inclòs en el text final de la Proposta, que s’ha aprovat amb el suport de totes les formacions parlamentàries

Susanna Vela ha estat l'encarregada de defensar la Proposta d'acord.
Susanna Vela ha estat l'encarregada de defensar la Proposta d'acord. Consell General

Aquest dijous, al Consell General, s’ha debatut al voltant de la Proposta d’acord sobre la informació, els mitjans de comunicació i la publicitat internacional presentada pel Grup Parlamentari Socialdemòcrata. L’acord, aprovat amb el suport de totes les formacions, té com a clau i vehicle principal el català i la importància de l’idioma als mitjans de comunicació. Així mateix, també s’ha destacat la importància de millorar la posició en el rànquing de llibertat de premsa i retornar l’objectivitat en el moment de posar publicitat institucional.

La consellera general, Susanna Vela, ha destacat, durant l’exposició de la Proposta d’acord, d’una banda, els resultats del darrer informe, i que situa Andorra en el lloc 53è al rànquing de llibertat de premsa. Així mateix, ha destacat que, aquest treball, es va fer arran les inquietuds de privats que, després de la Covid-19, havien trobat força dificultats per tornar a la normalitat. “Es va detectar una manca d’objectivitat a l’hora d’escollir els mitjans que s’escollien per fer publicitat institucional”, ha assegurat. En aquest sentit, la consellera Mònica Bonell, encarregada de comunicar les esmenes per part dels grups de la majoria, ha indicat que, a les reunions mantingudes per la seva banda, “no s’havia traslladat cap preocupació ni alguns dels temes exposats”.

Entre els diferents punts del text final, que ha estat aprovat per unanimitat i que inclou les quatre esmenes presentades per la majoria, té un paper fonamental el català. Precisament, la importància que tenen els mitjans de comunicació en el foment de l’ús i la divulgació de l’idioma dintre i fora de les fronteres andorranes. “La implicació dels mitjans és fonamental perquè permet fer arribar a tota la societat, dins i fora del país, informació en la nostra llengua”, ha destacat Bonell. Per aquest motiu, s’ha inclòs el català com a requisit dels mitjans, ja siguin ràdio, televisió, escrit o digital dintre del pla d’ajudes i mesures de drets d’emissió que s’ha encomanat al Govern amb l’acord.

En aquest sentit, i amb la demanda d’un pla de publicitat i comunicació institucional, l’acord també reclama tota la informació detallada de cada campanya programada als mitjans de comunicació, així com el pressupost que s’encomani. Vela, a la seva exposició, ha destacat que “es faci un estudi d’audiències precisant-ne els paràmetres”. Aquest punt fa referència a la manca d’objectivitat que s’havia detectat a l’hora d’escollir els mitjans per tal de fer-ne difusió de la publicitat internacional. D’aquesta manera, els criteris estarien clars i establerts, permetent així, tal com ha indicat Vela, “que la comunicació i la informació compleixi amb el seu paper de dret fonamental imprescindible per exercir altres drets i per garantir la democràcia”.

Tres Propostes referents a la lluita contra el terrorisme, aprovades

El ministre d’Interior i Justícia, Josep Maria Rossell, ha informat al Consell General sobre la ratificació i adhesió d’Andorra a tres convenis i un protocol europeus que tenen com a objectiu final la lluita contra el terrorisme. El primer d’ells ha estat el Conveni del Consell d’Europa per a la prevenció del terrorisme, fet a Riga, el 22 d’octubre del 2015. El segon, el Conveni europeu per a la repressió del terrorisme. Finalment, el Protocol destinat a prevenir, reprimir i castigar el tràfic d’éssers humans, en particular dones i infants. Els tres han estat aprovats per assentiment.

Comentaris

Trending