El 9 de febrer com a límit per dissoldre el Consell i el 26 de març com a ‘principal’ data electoral

Les múltiples trobades que s’han fet aquest dilluns per avaluar el ‘cas Jover’ també han servit per analitzar el calendari polític dels propers mesos

Una imatge de l'hemicicle.
Una imatge de l'hemicicle. CONSELL GENERAL

Les múltiples trobades de responsables polítics, especialment entre membre de Demòcrates, que hi ha hagut aquest dilluns han servit per a dues coses: per avaluar el ‘cas Jover’ que ha culminat amb la dimissió del ministre de Finances, Eric Jover, i per començar a posar els punts sobre les i al calendari electoral, que aquesta setmana podria quedar força configurat malgrat que serà evidentment el cap de Govern, Xavier Espot, qui tingui la darrera paraula. El 9 de febrer s’imposat com a data límit per dissoldre el Consell General i el 26 de març és hores d’ara el dia que tindria més opcions de ser la cita amb les urnes.

Els moviments parlamentaris que cal fer s’aniran definint a partir de la reunió de la junta de presidents que s’ha de celebrar aquest dimarts. Com a avantsala, durant aquesta jornada de dilluns ja hi ha hagut alguns moviments que han permès confirmar que si el 31 de gener s’aprova el pressupost, aquell serà probablement el darrer dia d’activitat parlamentària. Encara que no és segur, es podria arribar a habilitar una darrera sessió durant els primers dies de febrer perquè s’aprovin algunes qüestions que puguin quedar pendents.

La voluntat de la majoria és que s’aprovin tots els textos legislatius que queden pendents excepte un: la modificació de la llei d’inversió estrangera. Aquest text promogut pel ministeri de Jordi Gallardo quedarà al calaix per l’oposició de bona part del teixit econòmic nacional. Tampoc no està clar que tiri endavant la llei de l’advocacia perquè hi ha un rebombori força notable, segons que han confirmat les fonts parlamentàries.

Cartells relatius a les eleccions generals del 2019.

Relacionat

Sant Josep com a data clau en el calendari electoral?

Aquest dilluns hi havia diverses reunions -com la tècnica de coordinació dels diversos integrants de la majoria governamental o la versió reduïda del consell de ministres- que s’han desconvocat a darrera hora atès que els representants demòcrates tenien feina a resoldre la situació derivada de l’escàndol tributari d’Eric Jover. També calia mirar el desgast que això pot suposar i, per tant, accelerar tant com es puguin els terminis electorals.

Després de la dissolució parlamentària, que aniria entre el 31 de gener i el 9 de febrer -i sempre algun dia més si Espot no fa la convocatòria el mateix dia de la sessió parlamentària que escaigui encara que sempre pot anunciar una decisió i no publicar la resolució al BOPA fins al dia que cregui pertinent-, cal que passin com a mínim 30 dies hàbils per a la celebració de les eleccions.

Malgrat que s’haurien valorat aquest dilluns tots els diumenges del mes de març, per raons diverses el que ara mateix hauria avançat amb més força seria el dia 26, segons les fonts consultades. El 5 i el 12 de març es consideren massa propers. I el 19 de març és el dia de les finals de la Copa del Món d’esquí alpí. En aquest calendari, l’extrem seria el 2 d’abril, però no convenç en ser ja Diumenge de Rams.

Comentaris (5)

Trending