La xarxa de fred i calor d’Escaldes es posarà en marxa aquest estiu

El comú i FEDA han signat el conveni per tal de fer l’estudi de l’aigua termal de la parròquia i poder fer-ne un ús energètic d’aquest recurs

Gili i Moles durant la signatura del conveni.
Gili i Moles durant la signatura del conveni. Comú d'Escaldes-Engordany

La instal·lació de la xarxa de fred i calor d’Escaldes-Engordany encara la recta final. De fet, segons el director general de FEDA, Albert Moles, ha indicat que aquest estiu ja es posarà en marxa per tal de dotar d’aquesta energia als primers edificis de la parròquia que se’n beneficiaran. Aquest anunci s’ha fet en el marc de la signatura d’un acord entre la parapública i el comú, que engegaran un estudi de l’aigua termal que es té a la població, per tal de poder-ne fer un ús futur més optimitzat del que es fa actualment.

La xarxa de fred i calor començarà el subministrament de 750 llars d’Escaldes aquest pròxim estiu. Les obres estaven previstes aproximadament per a sis mesos, i finalment han tingut una durada una mica més llarga, però, segons Moles, no pas preocupant. L’estalvi principal que suposarà aquesta instal·lació, més enllà de l’econòmic, ja que l’energia tindrà un preu similar, es tracta més d’un estalvi de generació de CO2 equivalent a 1.300 tones anuals. Això equival a 600 vehicles de motor de combustió. Tal com es va explicar fa uns mesos, la inversió ha estat de 4,5 milions d’euros.

Actualment, s’està acabant de construir les canalitzacions. Els darrers mesos s’han fet totes els rases a la part de les escoles, prop del riu Valira. A més, també s’estan fent les connexions dintre dels edificis. “El projecte està bastant avançat”, ha assegurat Moles. A més, el director general també ha explicat que el projecte es té l’expectativa d’ampliar-se pel carrer Fiter i Rossell, per exemple, i que això augmentarà molt el nombre de llars que es podran beneficiar d’aquesta energia. Pel que fa a altres xarxes, Moles ha explicat que a Andorra la Vella s’està treballant amb el comú per coordinar-se per fer les obres i fer arribar els tubs fins a la rotonda del Govern. En canvi, a Sant Julià encara no hi ha res tancat i s’està acabant d’estructurar. Per últim, al Pas de la Casa, s’està acabant de definir el passatge dels tubs per tots els carrers i l’emplaçament de la xarxa.


La font del Roc del Metge, una de les zones d'Escaldes amb aigua termal

Relacionat

FEDA farà un estudi de l’aigua termal d’Escaldes per optimitzar la seva utilització

Tot això s’ha emmarcat dintre de la signatura d’un acord entre Escaldes-Engordany i FEDA, a més d’una addenda dintre d’un conveni ja existent. De fet, el projecte que avui s’ha formalitzat ja s’havia presentat en la darrera sessió de consell de comú. Es tracta, d’una banda, d’ampliar el primer acord que es va tancar el novembre de 2018. Primer es va fer una addenda que va suposar el canvi d’ubicació de la instal·lació de la xarxa de calor i fred. En aquesta ocasió, el que s’ha fet és ampliar el terreny cedit a FEDA “sabent que no perjudica els ciutadans, perquè permet anar una mica més enllà en l’acció que es porta a terme”, ha explicat la cònsol major, Rosa Gili. Concretament, amb aquesta ampliació, el que es fa és arribar fins a edificis comunals com les escoles bressol, el Prat del Roure i el Prat Gran. En el futur, s’espera poder també cobrir la casa comuna.

El segon conveni que s’ha signat ha estat el referent a l’estudi sobre l’aigua termal, un recurs únicament existent a Escaldes. Tal com es va explicar durant la sessió de consell de comú, el que es busca és poder “veure potencials i trobar solucions”, ha apuntat Moles. Actualment, aquest recurs fòssil ja es fa servir a la parròquia, però es vol trobar altres usos que siguin més adequats i sostenibles. Segons han explicat la cònsol i el director general, es començarà a treballar gairebé de forma immediata en aquest estudi, tot i que ja s’ha fet alguna tasca prèvia. La previsió, per tant, és de què no hagi de durar més de sis mesos, tot i que encara s’ha de definir el full de ruta.

Comentaris (1)

Trending