L’Ossa d’Ordino vol una exposició del cap i una plaça o parc amb el seu nom

L’Associació de Cultura Popular ha fet la demanda per escrit al cònsol de la parròquia, Josep Àngel Mortés, just uns dies després de la declaració per part de la Unesco com a Patrimoni Immaterial de la humanitat i quan diumenge es fa la representació al Prat del Call

El cap de l'ossa d'Ordino, en una representació anterior.
El cap de l'ossa d'Ordino, en una representació anterior. Associació de Cultura Popular Ordino

Diumenge vinent, Ordino tornarà a ser l’escenari de la representació de l’Ossa. Serà la primera després que aquesta celebració, juntament amb la d’Encamp i amb les que es fan al Vallespir, hagin estat considerades per la Unesco com a patrimoni immaterial de la humanitat. Justament, per destacar-les encara més, l’Associació de Cultura Popular de la parròquia, organitzadora de l’esdeveniment, vol que es faci una exposició pública del cap de l’animal i que la festa tingui el nom d’una plaça o parc de la parròquia.

Així s’ha demanat a través d’una carta dirigia al cònsol major, Josep Àngel Mortés. En la missiva se li fan dues peticions. En primer lloc, que el cap centenari de l’Ossa d’Ordino sigui exposat en un lloc públic de les dependències comunals, dins d’una vitrina, i amb una llegenda explicativa de la seva història. Segons posa en relleu l’entitat, aquest element forma part del patrimoni de tots els ciutadans de la parròquia i, per tant, tant associació com corporació “tenen el deure de preservar-lo per continuar mantenint-lo com a tret identitari de la memòria col·lectiva ordinenca”. De fet, enguany s’ha d’estrenar una rèplica exacta feta amb fibra de vidre per l’artesà expert en bestiari festiu Arnau Codina.

En segon lloc, l’entitat cultural fa una segona sol·licitud. Es vol que, a l’hora de posar noms en la guia de carrers de la parròquia, hi hagi una plaça o un parc que es dediqui a l’Ossa d’Ordino. S’entén que això “ajudaria encara més a difondre el seu llegat i ampliar la seva dimensió social”.

Autoritats de Govern i comuns i de les associacions impulsores de la festa celebren el reconeixement.

Relacionat

Les Festes de l’Os, patrimoni de la humanitat

La carta s’ha enviat justs uns dies després que la Unesco acceptés la candidatura de les festes de l’os del Pirineu com a patrimoni immaterial de la humanitat. I poc abans de la primera representació que es farà ja amb aquesta denominació. Serà el pròxim diumenge, a partir de les dotze del migdia, al Prat del Call. I, evidentment, serà una jornada especial.

Així, una estona abans, però, l’Ossa i l’Osseta, al so de les gralles, faran acte de presència pels carrers d’Ordino. A l’hora en punt del migdia, repicaran les campanes de Sant Corneli i Sant Cebrià per celebrar la recent inclusió de la festa a la Llista representativa del Patrimoni Cultural immaterial de la humanitat. Ja a la plaça del Prat de Call, els actors més joves desplegaran una pancarta i es procedirà a la lectura d’un text commemoratiu que donarà pas a la representació. Els diàlegs dels dallaires, com sempre, estaran plens de referències burlesques a temes socials i polítics que han esdevingut en el darrer any a la parròquia.

Enguany, hi participaran una trentena de persones, vint de les quals actors. També hi seran presents els Grallers i Tabalers dels Castellers d’Andorra, encarregats de la música, entre elles ‘El despertar de l’Osseta’, composta l’any passat per l’Andreu Ferrer expressament per a l’obra. A l’acte assistirà també una delegació de la resta de pobles que, juntament amb Ordino, van presentar la candidatura a la Unesco: Arles, Prats de Molló i Sant Llorenç de Cerdans, de l’Alt Vallespir, i Encamp.

Etiquetes

Comentaris

Trending