El fred i el fort vent no poden amb l’escudella d’Encamp

La baixa temperatura no impedeix la celebració dels Encants i la recuperació de l'àpat en el format habitual després que la pandèmia el va obligar a fer en 'stop-lab'

Comentaris

Un escudellaire en plena preparació aquest diumenge a Encamp.
Un escudellaire en plena preparació aquest diumenge a Encamp. BRU NOYA

El fred i el fort vent no han pogut amb la tradicional Escudella d'Encamp. Des de primera hora del matí, els escudellaires han preparat les 2.500 racions, algunes d’elles aptes per a celíacs, desafiant una sensació tèrmica de menys dotze graus i les fortes ràfegues de torb que arrossegava la neu. Abans de servir l'escudella s'han dut a terme els Encants.

Els manadors del comú, juntament amb el mossèn de la parròquia, han subhastat coques, bulls, embotits, peus de porc i altres productes. Els diners recaptats seran destinats a accions solidàries a través de la rectoria i aniran a Càritas Encamp. S'han recaptat  1.931,25 euros.

Tot seguit s'ha servit l'escudella i el fred no ha refredat els ànims ja que, en paraules d'un dels escudellaires recordant la dita encampadana, "més val matar un home que una tradició”. que l’Antoni Morell la feia servir com a titular d’alguns dels seus articles.

L'escudella ha recuperat el seu format habitual ja que durant la pandèmia es feia en format 'stop-lab', el mateix que durant les primeres campanyes de vacunació del coronavirus. També s'ha disposat del plat commemoratiu que enguany està dedicat a l'església de Sant Jaume dels Cortals. La cònsol major, Laura Mas ha destacat que l'escudella ja és una tradició molt arrelada no només a Encamp ja que també te molt bona acollida a la població del Pas de la Casa.

L'organització de l'escudella ja va començar aquest dissabte a la tarda amb la preparació de tots els ingredients. Concretament, s'han utilitzat fins a 750 litres de brou, els quals s'han completat amb una vintena de gallines; 60 quilos de mandonguilles; 40 quilos de jarret; 30 quilos de cansalada; altres 50 quilos de botifarra negra i blanca; 50 quilos de bringuera; 12 cols; 25 quilos de pastanaga; 20 quilos de porros i 20 d'api; 30 de ceba; 50 de morro i orella, i 40 de patata. Per la seva banda, els escudellaires han començat a fer bullir les olles a les tres de la matinada.

Laura Mas ha agraït “a tothom que ha treballat des de primera hora del matí, i fins i tot alguns des de la matinada, per no perdre aquesta tradició tan lligada als nostres orígens ramaders i de pagès”  i ha afegit “és una jornada de retrobada i de germanor que ni el fred gèlid d’aquesta setmana impedeix que any rere any segueixi aplegant als encampadans i encampadanes”

MAS ENCARA NO HA DECIDIT SI ES TORN A PRESENTAR A LES COMUNALS

D'altra banda, i preguntada sobre la possibilitat de repetir candidatura per a les pròximes eleccions comunals, Mas, ha declarat que "encara no em toca decidir-ho" perquè "és massa d'hora". "Hi ha unes eleccions que van abans i encara no em vull posar aquesta pressió. Tinc temps i m'ho agafaré amb més calma", ha afegit.

0a308a86 bb1f 42e7 9538 a8ec4ad3dab9
Les fogaines bullint a Encamp // BRU NOYA
8702a528 c638 46b6 b3c0 6dcca9e63c43
L'escudella s'ha començat a servir a dos quarts de dues. // B.N.

 

Comentaris

Trending