Es restaura el camí del refugi del Comapedrosa amb la tècnica de la pedra seca

L’objectiu és poder recuperar els punts on els excursionistes troben major dificultat pel deteriorament del terreny

Restauració amb pedra seca del Comapedrosa
Restauració amb pedra seca del Comapedrosa

El comú de La Massana està portant a terme els treballs de restauració de diversos trams del Parc Natural del Comapedrosa, utilitzant la tècnica de construcció més antiga, la pedra seca. L’objectiu d’aquests treballs és recuperar els punts on hi ha dificultat pels excursionistes, ja que el terreny està deteriorat. Al mateix temps, es vol intervenir per recuperar el camí, salvant desnivells i restaurant zones molt erosionades.

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Participació Ciutadana, Sergi Gueimonde, ha explicat que s’ha escollit aquest mètode perquè és “el més natural i respectuós amb l’entorn”. A més, s’ha tractat d’utilitzar material ja existent a la zona, evitant així mecanitzar l’obra.

L’encarregat de trobar les pedres adequades i realitzar intervencions és el marger Roger Solé, que estarà treballant a la zona fins a l’octubre. Solé explica que els excursionistes s’interessen pel seu treball i els agrada conèixer la tècnica, la més antiga de l’humanitat, que va néixer per facilitat el pas del bestiar i els carros. Alguns camins del Comapedrosa estaven empedrats per permetre el pas i arribar fins a les carboneres.

Actualment, l’objectiu de la intervenció és guanyar en seguretat però que els excursionistes no percebin la intervenció, ja que ha de quedar completament integrada a l’entorn. Solé ha explicat que, tot i que es veuen els esglaons, passats uns dies no es pot distingir quant de temps fa que estan fets. L’acció s’està realitzant des del pont d’aigües Juntes fins al refugi del Comapedrosa, que és el camí que rep més excursionistes ja que dona accés per fer diferents rutes d’alta muntanya.

D’altra banda, Solé serà l’encarregat de fer el mòdul de construcció de pedra seca als joves que estan seguint el curs del Cos de Voluntaris per la Natura, organitzat pel comú i integrat dins el programa Focus 16/20 del govern.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending