El comú de Sant Julià destina 20.000 euros per exterminar la plaga de processionària

La partida s'inclou en el pressupost comunal d'aquest any i la fumigació es farà amb helicòpter

Comentaris

Un helicòpter durant l'anterior campanya de fumigació.
Un helicòpter durant l'anterior campanya de fumigació. Altaveu

El comú de Sant Julià de Lòria destina 20.000 euros per exterminar la plaga de processionària que està afectant alguns dels boscos de la parròquia, i de manera especial, la zona de Sant Martí de Nagol. Tot i i que anys anteriors s'han utilitzar altres procediments, enguany s'optarà per la fumigació amb helicòpter.

L'objectiu de la corporació és treballar en la conservació i millora del medi ambient subratllant la importància dels boscos i de la natura. Durant l’estiu, es fa un seguiment de l’activitat de l’eruga processionària del pi amb trampes de feromones. Després, entre setembre i octubre, es tornen a fer tractaments preventius. El pressupost per a aquest any té una partida de 20.000 euros.

En les tasques s'ha fet servir un canó micropulveritzador en zones accessibles amb vehicle. També s'han utilitzat drons lleugers i fins i tot, un 'helidron' de llarga distància per arribar a les zones de més difícil accés. Amb aquest aparell, s'aconsegueix cobrir molta més superfície que amb drons lleugers, ja que disposa d'un radi d'actuació de fins a 500 metres i permet cobrir quatre hectàrees per cada vol. Aquest any s'optarà pel helicòpter.

La presència d’aquesta plaga a Andorra es remunta a la dècada del anys vuitanta, tot i que entre el 2003 i el 2007 va tenir lloc l’afectació més important, que va arribar a grau 4 sobre 5 en alguns boscos de Sant Julià de Lòria i, posteriorment, també a la Massana i Encamp per les temperatures més suaus i la disminució de les precipitacions.

Els insectes són particularment nocius. El pèl que els envolta actua com un escut protector i pica. Els que més en pateixen els efectes, però, són els animals domèstics, i especialment els gossos. L’animal notarà una forta picor, com si s’hagués cremat. L’instint l’obligarà a llepar-se per disminuir el dolor, però això encara empitjorarà més les coses, ja que la seva llengua també s’irritarà per la substància.

 

Comentaris (1)

Trending