Canòlich recupera les sardanes, la missa de les deu al santuari, i repartirà pans per a celíacs

L'aplec manté l'obertura de l'església durant la setmana prèvia i hi haurà un servei de bus gratuït que sortirà des del centre del poble

Comentaris

L'aplec recupera enguany la missa de les 10 hores al santuari. A la imatge, la darrera que correspon a l'any 2019.
L'aplec recupera enguany la missa de les 10 hores al santuari. A la imatge, la darrera que correspon a l'any 2019. COMÚ SANT JULIÀ DE LÒRIA

El comú de Sant Julià de Lòria ha presentat aquest dilluns els actes de les festes de Canòlich. Es continuen mantenint coses que es van posar en marxar durant la pandèmia i que van funcionar molt bé, com per exemple l'obertura del santuari durant tota la setmana -entre els dies 22 i 27- o el repartiment de pans a la plaça, a partir de les nous del matí. Hi haurà bus gratuït. Com a novetat, es repartiran també pans per a celíacs i es recuperen les sardanes, absents des del 2019 així com la missa de les 10 al santuari que l'any passat es va fer a l'esplanada.

La cònsol menor, Mireia Codina ha recordat que el repartiment de pans de l'any 2020 va ser el primer acte que es va poder fer al país després de la pandèmia de coronavirus. Durant dos anys, la festivitat s'ha hagut d'adaptar a les restriccions, tot i que el bon funcionament d'algunes activitats han facilitat la seva continuïtat. És el cas del repartiment de pans que tradicionalment es feia a la part baixa del santuari -a la zona dels berenadors- i que suposava un coll d'ampolla. A causa de la pandèmia i per facilitar les mesures de distanciament, es va traslladar a la plaça on es mantindrà, com l'obertura de l'església durant la setmana prèvia a l'aplec.

Codina assegura que aquesta iniciativa, que es va posar en marxa fa dos anys," es va valorar molt positivament per part dels lauredians i també per la resta de gent d'Andorra que es mostra fidel a la patrona". Així doncs, tothom qui ho desitgi podrà visitar el santuari del diumenge 22 al divendres 27 . L'endemà, com és tradicional el darrer dissabte de mes, se celebrarà l'aplec de la Mare de Déu de Canòlich. 

Com ja s’ha fet altres anys, el dissabte dia 28, hi haurà un servei de bus especial que sortirà cada hora des del Prat Gran des de les vuit del matí fins a dos quarts de cinc en què farà el darrer viatge des de Canòlich fins el punt de sortida al centre del poble.  

La gran novetat enguany és que hi haurà 50 pans de tef per a celíacs, elaborats per una empresa del país. El tef és llavor de la família de les poàcies. originària d’Etiòpia, on es consumeix des de fa cinc mil anys. El seu nom deriva de la paraula amhàrica 'teffa', que significa ‘perdut’, en referència a la mida: el gra no supera els 1,7 mm d’alt per 1 mm de diàmetre.

20190524 1555 5721
Les sardanes tornaran a l'aplec. A la imatge, la ballada del 2019.

 

Comentaris (1)

Trending