Ordenament admet un “cert risc controlat” a la zona de la Portalada

Torres Falcó avança que les proteccions definitives de la carretera estaran finalitzades durant els primers mesos del 2020

-
-

El ministre d’Ordenament del Territori, Jordi Torres Falcó, ha reconegut que la situació de perill a la Portalada trigarà encara uns mesos a solucionar-se. Així, tot i mostrar-se convençut que la zona afectada per l’esllavissada del passat mes d’agost, davant del centre comercial Punt de Trobada, té garantida la seguretat fins que s’efectuïn les obres per instal·lar elements de protecció definitius, també ha admès que hi ha “un cert risc” que, ha deixat clar, és “controlat” i per això es té la zona sota vigilància constant. Pel que fa a l’estructura de protecció definitiva, ha d’estar enllestida durant els primers mesos de l’any vinent, un cop s’adjudiqui el concurs convocat d’urgència per contractar l’empresa que les haurà de portar a terme.

Així ho ha explicat Torres Falcó durant la sessió de control a Govern celebrada al Consell General, a preguntes del parlamentari socialdemòcrata Jordi Font. El ministre ha fet referència a “les opinions que ens han donat els geòlegs experts” que indiquen que “els despreniments que ara es puguin produir no seran a plom sinó que rodaran per la muntanya i quedaran a l’espai excavat”.

El ministre ha admès que, malgrat aquesta circumstància, encara hi ha “un cert risc” que ha qualificat de “controlat” i, per això, “es fa una vigilància permanent”, fet que li ha permès afirmar que “la zona està protegida correctament”. Tot i això, ha reconegut que els experts també han recomanat que “garantir la seguretat completament cal fer una empallissada de protecció que serà satisfactòria tant pel transit com pel centre comercial” i que aquest projecte s’ha licitat ara per la via d’urgència i hauria d’estar enllestit durant els primers mesos del 2020.

Torres Falcó també ha avançat que, arran de l’esllavissada, s’estan treballant en millores normatives amb relació al control de les obres en curs que, com amb la de la Portalada, puguin generar riscos naturals. “Amb el col·legi d’arquitectes es prepara una normativa tècnica per garantir que totes les obres d’aquest tipus es trobin de forma correcta en tot moment”, ha explicat.

Des del grup socialdemòcrata, Font ha posat en relleu que “als ciutadans ens preocupa el fet que, dos mesos després, i arribant a la temporada menys favorable climàticament, no s’estigui fent res a l’indret, almenys aparentment”. El conseller també ha posat el dit a la nafra a l’hora de posar en relleu les deficiències en el control de la zona i ha advertit que “hem de ser molt més curosos al moment de transferir per llei segons quines transferències”, ja que “no podem tenir un ministeri nodrit abastament amb tècnics i que les principals matèries estiguin transferides alegrement als comuns que no estan preparats per gestionar-ho”.Un arbre de vent que canvia de lloc

A preguntes del conseller general de Terceravia Josep Majoral, Torres Falcó també ha explicat que l’arbre de vent que, inicialment, s’havia d’ubicar a la zona de la Rotonda d’Andorra la Vella s’acabarà situant en un altre emplaçament, concretament, al Parc Central. El ministre ha recordat que aquests elements, projecte guanyador de l’edició del pressupost participatiu de l’any passat, no tenen només la finalitat de produir energia i, per tant, es tracta d’una “inversió difícilment amortitzable”, però ha defensat que tenen “una triple missió”. Així, han de generar energia però també són un element de millora del paisatge i per fer pedagogia entre la ciutadania de la necessitat d’apostar per les renovables.

Per altra banda, la consellera general Carine Montaner ha demanat al Govern en quin estat es troba la implementació de les mesures per incloure dins de les cobertures de la CASS la tècnica de la micropigmentació per a la reconstrucció de les aurèoles mamàries a les dones que s’han sotmès a una mastectomia, petició que el Consell General va fer via proposta d’acord la passada legislatura. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha avançat que es confia a poder tenir enllestida aquesta demana en “unes poques setmanes”.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending