Numismàtics europeus acusen Cinca de propiciar un mercat negre amb els euros andorrans

Comentaris

Numismàtics europeus acusen Cinca de propiciar un mercat negre amb els euros andorrans
Numismàtics europeus acusen Cinca de propiciar un mercat negre amb els euros andorrans

L’associació europea de professionals numismàtics CCPOA acusa el ministre de Finances, Jordi Cinca, de permetre que “una xarxa estructurada de ciutadans d'Andorra ‘trafiqui’ amb la moneda oficial del país -referint-se als euros andorrans-, propiciant un mercat negre en el qual fins a la data es poden haver registrat més de 3 milions d'euros en transaccions opaques”. 

El portaveu de l’esmentat col·lectiu i empresari del sector, Rubén Pulido, lamenta que tot i les converses que s’han mantingut amb el responsable ministerial, i malgrat les promeses que des del ministeri s’hagin pogut formular, no hi ha hagut cap canvi en la forma de procedir. L’associació de numismàtics denuncia en un comunicat que el Govern ha autoritzat l’obertura de societats i comerços que tenen com a única finalitat ‘mercadejar’ amb els euros andorrans. I explica Pulido que dits establiments, alhora de la veritat, sóc poc més que una adreça de correu electrònic.

L’entitat afirma en el comunicat que Cinca “no ha aconseguit en cap moment gestionar correctament la posada en circulació de la moneda del Principat”. I hi afegeix que “tant és així que des que es van posar en circulació el 2015 ve propiciant amb les seves constants fal·làcies tota una xarxa de pseudo-distribuïdors formada per ciutadans i funcionaris del país. Policies, recepcionistes d'hotels, propietaris de negocis a Andorra, i fins i tot persones lligades al propi Govern han format part de tot un entramat dedicat a la compravenda de la moneda del país per tal de revendre-la a col·leccionistes i professionals numismàtics de tot Europa”.

Pulido (a la imatge) adjunta amb el comunicat mostres de correus electrònics i fins i tot factures emeses per alguns d’aquests ‘nous empresaris’ de la numismàtica andorrana per demostrar que és cert allò que diu l’associació i per fer evident la manera de funcionar d’aquests professionals de nova fornada al Principat. En el comunicat s’explica que el portaveu de l'associació europea de professionals numismàtics va ser rebut al gener d'aquest any per Cinca “per tal de trobar justificació a la constant 'mala praxi' aplicada al voltant de l'emissió de monedes del Principat, però lluny de corregir la problemàtica existent en aquells moments, el ministre andorrà segueix tolerant que en l'actualitat es donin casos de corrupció al voltant de la moneda andorrana”. 

Segons el representant de CCPOA, "Jordi Cinca ha fet cas omís a les nostres recomanacions. En el seu moment vaig arribar a creure que li importava realment el que estava passant, però amb el temps m'he adonat que m'estava mentint a la meva cara”. I continua: “La falta d'iniciativa per gestionar correctament aquestes emissions segueixen propiciant que a dia d'avui hi hagi un mercat negre al voltant d'una moneda oficial d'un país".

Pulido lamenta que “als establiments establerts a Andorra se'ls dotés de gairebé el doble de l'assignació que se li proporcionarà a altres professionals d'Europa, cosa totalment absurda si tenim en compte els habitants que hi ha al país”. L’entitat remarca que una mostra de l’especulació haguda “és que en l'últim any el Govern d'Andorra ha expedit més de cinc noves llicències per a establiments numismàtics, establiments en els quals únicament hi ha una direcció, però no hi ha numismàtica, no hi ha monedes”. 

Per a Pulido, “l'única finalitat és especular amb la moneda oficial d'un país. Un clar exemple n’és la Numismàtica Griu, socis d'una immobiliària andorrana que vénen al millor postor l'assignació pràcticament completa que els ofereix Andorra Mint, entitat gestionada per Jordi Cinca des del ministeri de Finances d’Andorra”.

Comentaris

Trending