Només el 5% dels comptes de BPA no ha superat l'exigent auditoria americana

Comentaris

Només el 5% dels comptes de BPA no ha superat l\'exigent auditoria americana
Només el 5% dels comptes de BPA no ha superat l\'exigent auditoria americana

Només el 5% dels comptes de Banca Privada d’Andorra (BPA) no han passat tots els filtres establerts per la consultora PricewaterhouseCoopers (PwC) i l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF). I dels comptes que estan situats a la zona grisa, és a dir, aquells que no han passat tots els controls, no vol dir que tinguin una “correlació amb blanqueig”. Així ho ha admès el ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, sense citar percentatges en concret però reconeixent que la immensa majoria de clients de l’entitat intervinguda estarien en disposició de passar al banc pont.

Cinca ha explicat que l’auditoria que està fent PwC no té per objecte establir “quins comptes blanquejaven si no quins comptes superen tots els filtres de reconeixement del client”. El treball que està duent a terme la consultora d'origen americà treballa amb uns paràmetres que malgrat no s'han fet públics sí que s'ha deixat clar que són molt més exigents que la normativa vigent en l'actualitat al Principat. Evidentment, per tant, la metodologia que aplica PwC és molt més dura que el marc legal en vigor a Andorra quan es van obrir la immensa majoria dels comptes que ara s'estan analitzant fil per randa.

El titular de Finances ha explicat que el treball de PwC, que encara no s’ha acabat perquè continuen demanant-se més dades a aquells clients o als titulars d’aquells comptes que no han superat tots els controls, és “un procés extrem, gairebé l’equivalent del que hauria de ser” el reconeixement de la totalitat dels primers clients d’una entitat bancària. El procés es fa per garantir la netedat absoluta dels futurs clients de Vall Banc. Aquest procediment establert sobre els comptes de BPA no s’ha imposat a cap altra entitat bancària del Principat. Cinca ha demanat que no s’interpreti de cap manera que aquells comptes que encara no han passat els filtres imposats per PwC i INAF han blanquejat. “Hi haurà casos de blanqueig, però seran molt menors que els comptes que encara figuren en aquesta zona grisa”, ha reconegut el ministre.

Cinca ha explicat que la voluntat és que el dia que Vall Banc passi a ser operatiu, “l’entitat ha de ser el més robusta possible”, això vol dir, amb tants clients procedents de BPA com sigui possible. El ministre no s’ha atrevit a dir quan podria ser operatiu el banc pont. Sols ha avançat que s’està treballant per trobar corresponsals i que les empreses que van passar la primera fase de la subhasta per adquirir en el futur aquest banc pont estan estudiant hores d’ara la informació facilitada per l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) i la firma contractada per liderar el procés, Kay Capital, per tal d’ajustar i fer les millors ofertes que creguin convenients. El que sí que ha assegurat Cinca és que el més interessant seria que entre la posada en marxa de Vall Banc i la venda d’aquest passi el menys temps possible per evitar que “es deteriorés l’actiu”.

L’AREB treballa ara amb un calendari de passar els actius ‘bons’ de BPA a Vall Banc a l’entorn del 18 de gener. Però això només serà possible si s’ha aconseguit lligar abans alguna corresponsalia. Ja es dóna gairebé per impossible que sigui amb dòlars (amb la qual cosa s’ha estudiat com ‘transformar’ aquells dipòsits que ho són sols amb la divisa americana), i es treballa per trobar un operador amb euros. Per ara, però, i encara que la resposta de l’AREB sol ser que “les sensacions són positives”, no hi ha res de concret i encara menys de tancat. 

I no serà fins que estigui clar quan passa a ser operatiu el banc pont que es reactivarà el pla d’acomiadaments de personal. Hores d’ara, segons fonts properes al banc intervingut, està tot aturat i hi ha “una tranquil·litat relativa”. Aquesta tarda una part dels empleats (s’ha configurat tres grups) han mantingut una reunió per veure com es resol la qüestió del fons de pensió. A nivell de plantilla fa algunes setmanes que no hi ha cap moviment. Ni tan sols cap baixa voluntària. Els treballadors, juntament amb els consultors de PwC que encara queden, limiten la gran part de la seva feina en citar a clients que encara no han completat tots els procediments. Se’ls sol·licita des de documents d’identitat degudament renovats i vigents a justificants d’operacions que no han estat correctament acreditades.

Comentaris

Trending