El túnel del Bordar a la N-145 incorporarà una intel·ligència artificial per protegir els ciclistes

El dispositiu consta d'una càmera que capta el pedaleig, i automàticament s’activa un senyal lluminós perquè els conductors sàpiguen que hi ha una bicicleta a la galeria

Accés al túnel del Bordar a la N-145 entre la Seu i Andorra.
Accés al túnel del Bordar a la N-145 entre la Seu i Andorra.

Durant les properes setmanes, el túnel del Bordar, a l'N-145 entre la Seu d'Urgell i Andorra, serà el primer punt on s'implantarà un sistema d'intel·ligència artificial per avisar que estan circulant ciclistes. La iniciativa és del Servei Català de Trànsit (SCT).

El dispositiu consta d'una càmera amb intel·ligència artificial que capta el pedaleig, que és bàsicament el que diferencia un ciclista d'un motorista. L’N-145 té una densitat mitjana de trànsit de 15.000 vehicles diaris, amb pics estacionals de fins a 22.000 a l’agost. El sensor de moviment detectarà l’entrada d’un ciclista a la galeria i automàticament s’activarà un senyal lluminós perquè els conductors sàpiguen que hi ha un ciclista al túnel. Inclourà també senyalització de reducció de velocitat.

L'SCT també preveu reservar carreteres com a vies preferents per a les bicicletes. La reforma de l'Eix Pirinenc, que va de Portbou a Viella, és una de les candidates a millorar senyalitzacions, però també es projecten rutes preferents a la carretera dels Àngels, de Girona a Quart, o a l'antiga carretera de Manresa a Berga, la C-1411. 

Segons informa L'SCT, la sinistralitat en carretera i en ciutat dels ciclistes "creix exponencialment" a partir de l'ús cada vegada més estès de la bicicleta com a mitjà de transport durant els últims anys, tant per un ús utilitari, com de ciclisme esportiu o turisme. Des de començaments d'any hi ha hagut nou ciclistes ferits greus en accidents a la carretera. L'any 2022 van morir vuit ciclistes a les carreteres catalanes i el 2021 va haver-hi sis ciclistes morts a Catalunya, quatre en carretera i dos en ciutat, 137 ferits greus i 1.921 ferits lleus

 

Comentaris (4)

Trending