Missatges de text al mòbil i correus electrònics, altres fórmules de comunicar els resultats del test

Salut assegura que l’aïllament no és directe pel fet de donar positiu d’IgM i assegura que són les valoracions dels metges referents les que acaben indicant si és pertinent fer una PCR

-
-
Si vostè s’ha fet el test d’anticossos i és susceptible de ser un vector de contagi, és a dir, si se sospita que està malalt i propagar el coronavirus, rebrà una trucada del ministeri de Salut en un termini màxim de 24 hores des que s’hagi fet la prova. Si per contra el resultat del test no indica res d’anormal, aquesta circumstància se li farà saber a través d’un missatge de text al mòbil (SMS) o d’un correu electrònic, a banda que es podrà consultar el resultat a través de la plataforma telemàtica via la qual es va registrar per demanar hora.

Així ho ha explicat la metgessa internista, infectòloga i una de les integrants del cribratge massiu Cristina Royo, que també ha explicat que la citació que estan fent els comuns és en gran mesura aleatòria després que en el primer tram, i fins i tot en la fase prèvia al cribratge massiu es testessin els sanitaris i els voluntaris -amb els seus familiars- que nodreixen el dispositiu. Royo ha tornat a insistir, al costat del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que la prova absolutament determinant per saber si una persona està malalta o no, la PCR, només es fa per prescripció del metge referent que tracti cada persona que en el test d’anticossos hagi donat positiu d’immunoglobulines del tipus M.

Respecte al procediment de notificació dels resultats de la primera prova, Royo ha explicat que el ministeri de Salut notificarà a través d’una trucada, un missatge SMS o un correu electrònic les indicacions pertinents. En cas que el test indiqui que la persona en qüestió pot ser vector de contagi, se li notificarà que s’aïlli –ella i els seus contactes– i que es posi en contacte amb el seu metge referent per rebre les indicacions pertinents. En canvi, quan el resultat no mostri indicadors d’infecció recent per Covid-19, es notificarà que la persona segueixi les recomanacions generals del Govern i alhora es recordarà la cita per a la segona prova al cap de dues setmanes. 

Després d’algunes disfuncions en l’entrada de dades, aquest dimecres ja hauria d’estar operatiu l’accés a la consulta de resultats a la web on es va fer el registre per les proves i s’haurien d’enviar els primers SMS

Tant el ministre com la metgessa han reconegut que hi ha hagut algunes disfuncions sobre el procediment de notificació de resultats, sobretot per un problema amb l’entrada d’aquests durant el cap de setmana en els aplicatius corresponents, i que aquesta situació està en vies de solució. De fet, segons Cristina Royo, a partir d’aquest dimecres la situació s’hauria de normalitzar i els SMS haurien de començar a arribar amb normalitat. També a la web on molts ciutadans es van inscriure ja serà accessible un apartat de consulta dels resultats a partir del número que el ciutadà rep quan se sotmet a la punxada.

Martínez Benazet i Royo han emfatitzat la necessitat de dur a terme les dues rondes de tests d’anticossos per garantir la sensibilitat i especificitat de les proves, així com la detecció dels asimptomàtics. Tots dos han insistit que no té una validesa diagnòstica el test en sí. Però com sol ser habitual en aquestes compareixences, l’embolic persisteix. ¿Si no té valor diagnòstic com pot ser que s’enviï algú a casa i se l’aïlli sense la total certesa que està malalt? Aquí és quan tots dos metges han traspassat en certa manera la pilota cap als referents -que, per cert, Royo ha remarcat la necessitat de triar un metge de referència. 

Serà aquest professional de la salut qui en funció de la clínica que presenti el malalt i d’altres aspectes que des del punt de vista epidemiològic també haurà valorat el ministeri de Salut, haurà d’acabar decidint, per exemple, sobre la conveniència de fer una PCR o sobre la necessitat d’estendre una baixa laboral. El titular de Salut ha remarcat que continuen plenament vigents els acords amb els països veïns per poder analitzar les proves del diagnòstic de la malaltia. De fet, les PCR també es poden analitzar al Principat, però hi ha una restricció de reactius que fa que s’hagi de gestionar l’estoc amb cura.

Comentaris (5)

Trending