Més de 60 hotels ja han aplicat ERTOs

Les patronals del sector expliquen que la majoria dels establiments consultats ja han demanat acollir-se a la mesura i, en el cas dels de parròquies altes, esgotant el termini de finals d’any

-
-

Com era d’esperar, el sector hoteler i el de la restauració s’estan acollint de forma massiva a les suspensions temporal de contractes o a les reduccions de jornada, les fórmules que traslladen a Andorra els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació existents als països de l’entorn. Segons les dades facilitades des de les patronals del sector, ja són més de 60 els hotels que han sol·licitat la mesura, que també és massiva entre els restaurants, fins i tot en aquells que han apostat per mantenir una certa activitat via el repartiment de menjar a domicili.

Fa tot just cinc dies que va entrar en vigor la segona Llei òmnibus, que regula les dues figures –vigents des de l’1 de maig i fins al 31 de desembre- i, com s’esperava estan tenint molta afectació entre les empreses de tots dos rams. Un, el de la restauració, perquè tots els establiments estan tancats des de l’inici de la crisi del coronavirus per frenar l’expansió de la malaltia. Els altres, perquè sense turisme no tenen clients.

Fonts de la Unió Hotelera han explicat a Altaveu que les expectatives ja anunciades s’estan cobrint. I amb escreix. De l’enquesta realitzada per la patronal entre els 80 associats, hi ha 48 hotels que han respost. I tots han optat per acollir-se a un ERTO. L’objectiu és minimitzar una despesa tan important com els salaris a l’espera que la reactivació de l’economia -i en el seu cas, la de l’arribada de turistes- pugui tornar-los a posar en marxa.

També hi ha peticions massives per part de restaurants que, si poden servir a domicili, opten per reduccions de jornada

La situació és idèntica entre els establiments de l’Associació d’Autèntics Hotels d’Andorra. La dotzena d’empreses de l’entitat han presentat la documentació -o ho faran en pocs dies-, segons ha indicat la seva presidenta, Cristina Canut. Apunta, a més, que els de les parròquies altes estan apostant per allargar-ho al màxim, fins a 31 de desembre, ja que “donen per perdut l’estiu”. En canvi, els de la zona central han optat per fer-los més curts, fins al 31 de juliol, “amb l’esperança de poder aturar-lo abans”, en funció de l’evolució tant de l’epidèmia del coronavirus com de les perspectives d’arribada de visitants. “Hi ha molta incertesa i ens hem de deixar opcions obertes”, comenta.

El que té clar Canut és que el sector ha quedat tocat per culpa de l’emergència sanitària. “Les tresoreries han minvat o bé s’haurà de fer front al retorn de crèdits tous”, ha indicat. Ara, però, entén que els ERTOs, tot i “arribar tard”, suposen oxigen pel teixit hoteler.

Pel que fa als restaurants, la immensa majoria també han presentat ja la sol·licitud per acollir-se a la mesura. En molts casos, directament suspensió de contracte a l’espera que els arribi el torn de poder obrir en les fases de confinament. Alguns, els que han apostat per fer comandes a domicili, demanen reducció de jornada per mantenir un mínim d’empleats que els permeti oferir el servei.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending