La gestió de residus i l’energia, temes clau en el segon dia d’Espot a Palma

El cap de Govern ha mantingut una reunió amb la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera

Segona jornada d'Espot a Palma
Segona jornada d'Espot a Palma

El cap de Govern, Xavier Espot, ha mantingut una reunió de treball aquest dimarts al matí amb la presidenta del Consell de Mallorcs, Catalina Cladera. La trobada s’emmarca dintre de l’objectiu d’intensificar les relacions de bon veïnatge i cooperació amb els territoris veïns i propers. En aquesta segona jornada a les Illes Balears els temes principals han estat els models de gestió de residus i circularitat i la sobirania energètica.

La reunió entre Espot i Cladera, que ha comptat amb altres membres de les diferents delegacions, ha permès que es puguin compartir experiències en diverses matèries, especialment, en sostenibilitat, economia circular i gestió de residus. D’aquesta manera, la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, i Espot han pogut explicar el Projecte de llei d’Economia Circular que actualment es troba en la fase final del tràmit parlamentari. El text legal té com a objectiu impulsar un nou model per reduir al màxim la producció de residus i lluitar contra el malbaratament alimentari, entre altres.

Per aquest motiu, i per tal de conèixer el model de gestió de residus de Mallorca, després de la reunió ambdues delegacions s’han desplaçat fins al Parc de Tecnologies Ambientals. La infraestructura és un conjunt d’instal·lacions de tractament de residus. La visita ha permès conèixer de primera mà el model de gestió de residus implantat a les Illes Balears, que se centra en l’abocament zero, perquè tots els residus urbans i assimilables entregats al sistema són valoritzats mediambientalment o energèticament.

“Andorra i Mallorca comparteixen el fet de ser dos territoris amb un cert aïllament, per la qual cosa han d’incrementar la seva sobirania energètica”, ha indicat Espot, “per tant, veure l’experiència de llocs similars al nostre ens aporta valor afegit”. Per la seva banda, Cladera ha ressaltat que “tenim molt en comú, com l’aposta per la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental, i és una satisfacció poder compartir la feina del Govern de Mallorca per la circularitat i la gestió dels residus, especialment la matèria orgànica, que és el gran repte que tenim i en què ja hem fet una aposta decidida per arribar a tractar el cent per cent de la fracció orgànica”.

Espot ha fet una valoració positiva de l’estada a Palma i de les experiències i intercanvis que s’han tingut amb les diverses institucions i sector privat. “Hem pogut conèixer polítiques especifiques en temàtiques on ambdós territoris seguin unes línies estratègiques similars”, ha declarat. En aquesta mateixa línia, ha emfatitzat que la voluntat del Govern és conservar els motors tradicionals de l’economia del país, però alhora acompanyar-los perquè puguin transformar-se i adaptar-se en clau d’una major resiliència i sostenibilitat.

Etiquetes

Comentaris

Trending